DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Şefa DSP Harghita se declară îngrijorată în urma creșterii cazurilor de COVID-19 în zonele cu persoane nevaccinate

smartradio.ro
vaccin doctor jenssen covid J&J

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, doctor Tar Gyongyi, a declarat, luni, că a început să crească uşor rata de infectare cu SARS-CoV-2 în judeţ şi este îngrijorător că au apărut cazuri în zonele în care oamenii nu s-au vaccinat, în condiţiile în care acoperirea vaccinală la nivelul judeţului este de aproximativ 20%.

Tar Gyongyi a precizat, în şedinţa Colegiului Prefectural, că în prezent sunt şase cazuri active de infectare, patru persoane internate în spital şi două în izolare la domiciliu, rata de infectare crescând de la 0,01 la 0,02 la mia de locuitori, scrie Agerpres.ro.

În opinia şefei DSP, numărul nu este mare, dar este îngrijorător pentru că au apărut cazuri în zonele în care oamenii nu vor să se vaccineze, cum ar fi Plăieşi sau Lunca, punctând faptul că judeţul a ajuns printre ultimele din ţară în ceea ce priveşte rata vaccinării.

"Ne îngrijorează, pentru că tocmai zonele acestea nici nu vor să se vaccineze. Ne-am plimbat cu caravana mobile, cu tot ce s-a putut. Aţi văzut cu ce efect. Au fost comune, printre acestea slab vaccinate, unde au venit două-trei persoane. Au fost mai puţini cei care au venit la vaccinare decât cei care s-au dus să administreze vaccinul. (...) Au fost şi comune în care s-au prezentat zero, în zona Gheorgheni, Joseni, cred. Nu îmi vine să cred că într-o comună de mai multe mii de persoane, chiar toată lumea, cine a vrut, s-a vaccinat. Înseamnă că este un curent împotriva vaccinării şi asta constatăm. Adică se dă crezare tuturor ştirilor false răspândite pe Internet, fără să se ceară o părere sau un sfat avizat, fără să se discute cu specialiştii", a arătat Tar Gyongyi.

Aceasta a arătat că rata de vaccinare în judeţ este de aproximativ 20 la sută, care nu poate oferi protecţie împotriva valului patru al pandemiei.

"Per judeţ suntem cam la 20 la sută rata de vaccinare. (...) E puţin. E foarte puţin. Nu poate oferi protecţie împotriva unui val patru. Sperăm ca această izolare naturală, care ne-a ajutat în primele valuri, să ne ajute şi acum. Nu ştim', a arătat şefa DSP.

Ea a mai spus că posibilitatea ca virusul să sufere mutaţii este cu atât mai mare cu cât el supravieţuieşte în mediul înconjurător, respectiv găseşte gazde vulnerabile, subliniind că în Harghita există riscul să apară o nouă tulpină în zonele în care oamenii nu s-au vaccinat.

Totodată, doctorul Tar a vorbit de faptul că măsurile de protecţie nu se mai respectă în judeţ, spre deosebire de alte zone ale ţării.

"La Timişoara, de pildă. se respectă mult mai mult măsurile, chiar şi în casă. (...) Poate că ei s-au speriat, au avut valurile mult mai vizile. La noi lumea nici nu crede. Deja am văzut, chiar şi la debutul valului din septembrie, au fost nişte nunţi în comune, în locuri ascunse, cu 300-400 de participanţi, bineînţeles că noi am aflat întotdeauna ulterior", a mai spus şefa DSP Harghita.

Prefectul judeţului, Szabó Zsolt, a punctat că s-a făcut tot posibilul pentru a-i conştientiza pe oameni în legătură cu importanţa vaccinării

"Noi am făcut tot posibilul, am vorbit cu preoţii, am vorbit cu presa, am vorbit cu primarii, am trimis circulare peste circulare. Echipa mobilă s-a deplasat. Mai avem o singură localitate, conform programării, şi am terminat prima etapă pentru vaccinarea populaţiei harghitene, aşa că noi sperăm ca acea uşoară iresponsabilitate, despre care ştim cu toţii, să nu se generalizeze şi să nu crească de la o zi la alta", a spus prefectul.

Acesta a mai precizat că a constatat personal că oamenii nu mai poartă masca de protecţie şi crede că există şi o confuzie, în contextul în care în Ungaria purtarea măştii nu mai este obligatorie.

"În ceea ce priveşte nepurtarea măştii şi nerespectarea regulilor, am constatat şi eu că aceste reguli nu prea se mai respectă şi este vorba despre disciplină, în primul rând. Adică, atâta timp cât o persoană consideră că nu i se poate întâmpla nimic şi intră într-un magazin fără să fie atenţionată să poarte masca, evident că masca nu va fi purtată. Am ajuns să mă simt oarecum ruşinat de faptul să intru într-un magazin şi am masca pusă, mai mult decât atât, am avut caz în care mi s-a sugerat să îndepărtez masca pentru că nu mai trebuie, este o nouă lege. Şi aici aş vorbi despre interferenţele presei maghiare cu populaţia harghiteană, pentru că în Ungaria, într-adevăr, purtarea măştii nu mai este obligatorie, însă la noi nu a fost, deocamdată, elaborată o astfel de lege. (...) Aproape 20% pentru judeţul Harghita (acoperire vaccinală - n.r.) este foarte puţin pentru valul patru. Să sperăm că vom trece cu bine şi peste acest val, despre care vorbeşte cam toată lumea', a conchis prefectul judeţului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.