Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa ÎCCJ, după ce a generat un conflict constituţional: 'Principiile de Drept să fie repuse în adevărata lor valoare și poziție'

Inquam Photos / George Calin
cristina tarcea

Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a declarat, joi, înainte de tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători pentru 2019, că speră ca anul acesta să fie unul liniștit și normal, în care principiile de Drept să fie repuse în „adevărata lor valoare și poziție”.

CITEŞTE ŞI: SURPRIZĂ: Ciocolata, mai eficientă împotriva răcelii decât medicamentele

„Vă urez tuturor un an nou mai bun, mai liniștit, mai normal și în care principiile de drept așa cum au fost ele predate de monștrii sacri ai Dreptului pe care eu am avut norocul să-i prind să fie repuse în adevarata lor valoare și poziție. Prin legea 304/2004 privind organizarea judiciară, cum a fost modificată prin legea 207/2018, la începutul fiecărui an, au loc procedurile de desemnare a numărului și a compunerii completurilor de 5 judecători”, a spus șefa ÎCCJ, Cristina Tarcea, înainte de tragerea la sorți a ÎCCJ, potrivit Mediafax.

Înalta Curte de Casație și Justiție desemnează, joi, prin tragere la sorți, magistrații care vor face parte din completurile de 5 judecători pentru anul 2019, altele decât cele desemnate deja pentru dosarele din data de 13 decembrie.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicilor: Câtă apă trebuie să bei în funcţie de cât de mult dormi

Curtea Constituţională a constat în 2018 existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ÎCCJ, prin refuzul instanţei de a pune în aplicare prevederile legale în privinţa compunerii completurilor de 5 judecători. Astfel, începând cu anul 2014, completurile de 5 judecători de la ÎCCJ au fost formate nelegal, din cauza faptului că doar 4 judecători era stabiliţi prin tragere la sorţi, iar al cincilea, preşedintele completului, era desemnat direct. În urma acestei decizii a CCR, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară împotriva şefei ÎCCJ, iar Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM urmează să decidă dacă Tarcea va fi sau nu sancţionată. Orice sancţiune (rămasă definitivă în urma contestaţiei la ÎCCJ) ar atrage automat demiterea Cristinei Tarcea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.