Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa misiunii Parlamentului European în Malta: 'Baza încrederii între Malta şi UE nu pare să mai existe'

operationworld.com
Malta

Baza încrederii între Malta şi Uniunea Europeană nu pare să mai existe, a declarat marţi şefa unei misiuni de urgenţă a Parlamentului European în insula mediteraneană, Sophie in't Veld, după o întrevedere cu premierul maltez Joseph Muscat, transmit agenţiile DPA şi Xinhua.

Sophie in't Veld şi alţi şase membri ai Parlamentului European se află în capitala malteză pentru o misiune după dezvăluirile privind presupuse legături între asasinarea jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, în 2017, şi membri ai administraţiei Muscat, informează agerpres.ro.

Citește și: Ministrul Monica Anisie explică de ce România nu trebuie să fie îngrijorată de rezultatele dezastruoase la testele PISA

''Nu cred că îngrijorările noastre au fost rezolvate după această întâlnire. Putem vorbi mult timp despre detaliile acestui caz, dar în cele din urmă este vorba despre adevăr şi credibilitatea celui mai înalt demnitar de aici. Este dificil de văzut cum poate fi acest lucru menţinut'', a spus eurodeputata olandeză.

La rândul său, eurodeputatul german Sven Giegold (grupul Verzilor), membru al misiunii PE, a afirmat că premierul Joseph Muscat a recunoscut că ştie că omul de afaceri Yorgen Fenech este cumva implicat în uciderea jurnalistei Daphne Caruana Galizia.

Citește și: Va fi gata până la 15 decembrie! Asigurările date de premierul Ludovic Orban

''El (premierul Joseph Muscat) a refuzat să spună exact de când îl cunoaşte (pe Yorgen Fenech); înţelege că a făcut cumva o greşeală. Pot spune doar că acest guvern arată lipsă de respect faţă de Uniunea Europeană şi pune Malta la masa UE într-o poziţie lipsită de respect. Cum poate domnul Muscat să reprezinte un stat membru şi să spună că este legitim atât timp cât el şi-a anunţat demisia?'', le-a declarat Giegold jurnaliştilor.

Şeful executivului maltez, care a anunţat recent că va demisiona după 12 ianuarie, a declarat vineri că omul de afaceri Yorgen Fenech, principalul suspect în cazul asasinării jurnalistei de investigaţii Daphne Caruana Galizia, nu va beneficia de imunitate în schimbul informaţiilor oferite anchetatorilor.

Citește și: Panică în Educație! Cifrele care cutremură sistemul

Arestat în urmă cu zece zile, Yorgen Fenech a fost eliberat pe cauţiune la 26 noiembrie şi a cerut imunitate în schimbul furnizării informaţiilor pe care le deţine. Decizia de a i se refuza lui Yorgen Fenech acordarea imunităţii a fost luată în virtutea recomandărilor ministrului justiţiei şi ale autorităţilor poliţieneşti.

Premierul Muscat este acuzat de familia jurnalistei asasinate în urmă cu peste doi ani că a intervenit pentru a-l proteja pe şeful său de cabinet, Keith Schembri, anchetat şi el în acest caz.

Citește și: Surse PSD ar vrea să blocheze legea privind eliminarea pensiilor speciale

Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Trei bărbaţi - fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vince Muscat - au fost puşi sub acuzare pentru plasarea bombei, în faţa instanţei ei pledând nevinovat.

Pe blogul său, intitulat Running Commentary, Daphne Caruana Galizia a acuzat constant politicieni şi alţi oficiali maltezi de fapte de corupţie, fiind dată în judecată de câteva ori. Însuşi premierul maltez Joseph Muscat a devenit ţinta criticilor după ce jurnalista a scris că o firmă al cărei nume a apărut în scandalul Panama Papers, Egrant Inc., era deţinută de soţia premierului, Michelle Muscat. Aceasta ar fi primit bani de la una dintre fiicele preşedintelui azer Ilham Aliev, prin intermediul unei companii înfiinţate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului Panama Papers.

Citește și: FBI se implică în România! Anchetă de amploare, în colaborare cu Poliția Română

O anchetă realizată de către circa o sută de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de Panama Papers, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama.

Potrivit Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnalişti din peste 70 de ţări, mai mult de 214.000 de entităţi offshore au fost implicate în operaţiuni financiare în peste 200 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Citește și: Va fi gata până la 15 decembrie! Asigurările date de premierul Ludovic Orban .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.