Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefii diplomaţiilor armeană şi azeră au ajuns la Moscova, la discuţii despre confruntările din Nagorno-Karabah

Amenia şi Azerbaidjanul au confirmat vineri participarea la Moscova a şefilor diplomaţiilor lor, la discuţii despre războiul din enclava separatistă azeră Nagorno Karabah, unde confruntările armate continuau, relatează Reuters, potrivit news.ro.

”Baku şi Erevan şi-au confirmat participarea la negocieri, la Moscova. Pregătiri sunt în curs”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, citată de agenţia rusă e presă RIA Novosti.

Ministrul armean de Externe Zohrab Mnaţakanian şi omologul său azer Jeihun Bairamova au fost chemaţi joi de Kremlin.

”În urma unei serii de convorbiri telefonice cu preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele rsu (Vlaldimir Putin) îndeamnă la o încetare a acţiunilor militare în conflictul din Nagorno Karabah”, adăuga, într-un comunicat, preşedinţia rusă.

Citește și: Mâine va fi protest în Capitală: ‘Falimentul bate la ușă! Frica va aduce foamete!’ .

Pentru moment, nu a existat niciun contact direct între cele două părţi, de la reluarea confruntărilor armate, la 27 septemberie în regiunea separatistă Nagorno Karabah şi în împrejurimile acesteia.

Aceste confrunătri armate, de o intensitate fără precedent de la războiul de secesiune care a urmat căderii URSS, în 1991, s-au soldat cu peste 400 de morţi.

Legăturile strânse ale Azerbaidjanului cu Turcia care, acuză Parisul, ar fi implicată militar în aceste confruntări, alimentează temeri cu privire la o internaţionalizare a conflictului, la fel ca acordurile în domeniul apărării ale Armeniei cu Rusia.

Organizaţia Tratatului Securităţii Colective (OTSC), dominată de Rusia şi din care fac parte Armenia, Belarusul, Kazahstanul, Kîrgîzstanul, Tadikistanul, a ameninţat joi cu o intervenţie militară, în cazul în care suveraniatea armeaană este în pericol.

Potrivit Ministerului azer al Apărării, confruntări armate violente au avut loc în noaptea de joi spre vineri, în pofida unor eforturi diplomatice depuse de către Statele Unite, Franţa şi Rusia - care coprezidează Grupul de la Minsk din cadrul OSCE, însărcinat să promoveze o soluţie negociată.

Ministrul azer de Externe a acceptat joi să asiste la negocieri cu cele trei mari puteri, la Geneva, însă nu se cunosc public alte informaţii.

Omologul său armean urmează să se întâlnească - luni - cu diplomaţi ruşi, francezi şi americani la Moscova.

Stepanakert, o localitate pe care separatiştii armeni din Nagorno Karabah o consideră capitala republicii lor autoproclamate, a fost bombardată vineri, potrivit ”ministrului apărării” local.

Citește și: Raed Arafat, mesaj de ultimă oră prin RO-ALERT! ‘Respectați măsurile sanitare pentru a nu vă pune viața în pericol’

De la reizbucnirea conflictului, 31 de civili au fost ucişi, iar alţi 154 rănişi, potrivit autorităşilor de la Baku.

Separatiştii din Nagorno Karabah au anunţat un bilanţ al morţilor de 375 de militari şi 22 de civili.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.