Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefii militari din SUA, Turcia şi Rusia au analizat situaţia din Irak şi Siria

Şefii de stat major din Turcia, SUA şi Rusia s-au întâlnit marţi în Antalya, în sudul Turciei, pentru un schimb de opinii cu privire la situaţia din Siria şi Irak, a anunţat armata turcă într-un comunicat, citat de AFP, Reuters şi EFE, potrivit agerpres.

În cadrul acestei întâlniri, care nu fusese anunţată în prealabil, şefii de stat major turc Hulusi Akar, american Joseph Dunford şi rus Valeri Gherasimov discută "probleme comune de securitate regională, începând cu Siria şi Irak", potrivit comunicatului.

Tensiunile turco-germane ESCALADEAZĂ. Ankara nu renunţă la mitingurile pro-Erdogan

Ministerul Apărării rus a confirmat desfăşurarea reuniunii, adăugând că discuţii cu privire la "probleme de securitate în Siria şi Irak sunt planificate în timpul acestui eveniment".

Cele trei ţări, în pofida faptului că urmăresc agende divergente în Siria, luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (Sl).

Această reuniune trilaterală intervine după ce premierul turc Binali Yildirim declarase luni seara că ţara sa nu poate să lanseze o operaţiune pentru cucerirea Minbej, oraş în nordul Siriei, "fără o coordonare cu Rusia şi Statele Unite".

Minbej, controlat de Forţele democratice siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă, este vizat de Turcia, care vrea să-i vâneze pe militanţii miliţiilor kurde din Unităţile de Protecţie ale Poporului Kurd (YPG), catalogate de Ankara drept "teroriste".

Dar situaţia din jurul acestui oraş a devenit deosebit de complexă în ultimele zile, odată cu desfăşurarea ostentativă a militarilor americani pentru a preveni orice confruntare, şi trimiterea unui convoi al regimului sirian însoţit de vehicule ruseşti.

ALERTĂ - Avion românesc, INTERCEPTAT de aviația MILITARĂ britanică

Pentru Washington, FDS reprezintă forţele combatante locale cele mai eficiente pentru luptele la sol cu Statul Islamic, în contextul în care se profilează o vastă ofensivă împotriva Raqqa, autoproclamata "capitală" a SI în Siria.

Această reuniune trilaterală intervine de asemenea în timp ce forţele irakiene, susţinute de coaliţia internaţională antijihadistă, progresează la Mosul, bastion al SI în nordul Irakului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.