Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful AIEA susţine o conferinţă de presă privitor la supravegherea programului nuclear al Iranului

AIEA
AIEA

Şeful AIEA va susţine duminică o conferinţă de presă privind supravegherea programului nuclear al Iranului, într-un moment în care ajunge la final un acord tehnic care a fost semnat în februarie pentru a atenua restricţiile decretate de Teheran, notează AFP.

"Directorul general (Rafael) Grossi va informa jurnaliştii despre evoluţiile legate de activitatea de supraveghere şi verificare AIEA în Republica Islamică Iran", a anunţat agenţia Naţiunilor Unite sâmbătă într-un comunicat.

Oficialul va lua cuvântul în cursul după-amiezii după-amiaza de la sediul organizaţiei din Viena, Austria. Ora exactă nu a fost confirmată deocamdată, scrie Agerpres.ro.

Joi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat "consultări" cu Iranul în această privinţă.

În februarie, Grossi s-a deplasat de urgenţă la Teheran pentru a încerca să găsească o soluţie înaintea intrării în vigoare a unei noi legi care limita inspecţiile agenţilor AIEA pe teren.

La încheierea vizitei sale, el a anunţat un compromis "tehnic bilateral" pentru o perioadă de trei luni.

Iranul s-a angajat în special să furnizeze AIEA toate datele obţinute de camerele de supraveghere şi alte instrumente dacă sancţiunile americane restabilite de Donald Trump vor fi ridicate la încheierea perioadei.

Era vorba de a lăsa timp discuţiilor diplomatice să se angajeze pentru salvarea acordului internaţional încheiat în 2015 cu scopul de a împiedica Teheranul să se doteze cu bomba atomică, dar muribund după retragerea Statelor Unite în 2018.

Or, negocierile, care au debutat la începutul lui aprilie la Viena pentru revenirea Statelor Unite, nu au reuşit încă.

Miza pentru AIEA este, prin urmare, de a prelungi statu quo-ul componentei de inspecţie în aşteptarea unor rezultate concrete din discuţiile marilor puteri.

Diplomaţii, care speră să încheie tratativele înainte de alegerile prezidenţiale din 18 iunie din Iran, au raportat săptămâna trecută "progrese tangibile", estimând că un acord "prinde contur".

Potrivit unui oficial american care a vorbit sub protecţia anonimatului, rămân în continuare de depăşit "importante divergenţe".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.