Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seful antimafia spulbera Sky News

captura Facebook
sky news romania
Am trait sa o vedem si pe asta. O reactie extrem de prompta si binevenita a autoritatilor de la Bucuresti. Ea raspunde unei provocari lansate de televiziunea britanica Sky News, conform careia romanii participa la traficul ilegal de arme destinat teroristilor din Statul Islamic. Aceasta dezvaluire este spulberata cu o promptitudine exemplara de Daniel Horodniceanu, seful antimafie din Romania. Intr-un timp record, Sky News se face de ras.
Vezi și: Declarațiile intermediarului jurnaliștilor de la Sky News: Cum l-au păcălit britanicii

Unul dintre cei mai cunoscuti reporteri Sky News, Stuart Ramsay, specializat in anchete externe, este autorul unei inscenari de zile mari. Conform documentarului prezentat de acesta pe importantul canal de stiri britanic, o banda de raufacatori romani , parte a unei retele internationale de traficanti de arme catre teroristii Statului Islamic, sunt surprinsi in flagrant. Poarta conversatii cu reporterul in fata camerelor de luat vederi – desigur, echipati cu cagule –, isi prezinta armamentul care urmeaza sa fie traficat si negociaza pretul si conditiile de vanzare. Echipa Sky News era, vezi Doamne, sub acoperire.

Un atac cu adevarat devastator care poate leza, in mod grav, imaginea Romaniei. Cu unele mici exceptii, autoritatile de la Bucuresti s-au comportat ca un partener loial al statelor NATO si UE si au plasat tara noastra in prima linie a razboiului antiterorist. De asemenea, pana in prezent, se poate afirma, fara nicio exagerare, ca institutiile abilitate ale statului roman au controlat si au prevenit o serie de fenomene grave, intre care un loc important il ocupa si traficul de arme avandu-i drept destinatie pe teroristi. Si iata ca, deodata, Romania este prinsa in flagrant. Ce stat de drept este acela care, conform documentarului Sky News, permite negocierea, vanzarea si traficarea de armament letal catre teroristi?

Vezi și: Șeful DIICOT iese la atac și îi acuză pe jurnaliștii de la Sky News

Numai ca Daniel Horodniceanu, seful DIICOT, s-a miscat cu o viteza si un nivel de competenta care ne fac cinste. A sesizat de la bun inceput, si a facut public acest lucru cu mult curaj, ca ceva este extrem de putred in dezvaluirea televiziunii britanice. Era absurd ca, in conformitate cu afirmatiile din reportaj, reporterii deghizati in traficanti sa nu aiba dreptul sa utilizeze telefoane, dar, in schimb, sa poata filma la liber, adica cu camera la vedere, dialogul cu traficantii si pezentarea armamentului. In al doilea rand, nu este vorba, asa cum se vede clar in imagine si asa cum a afirmat seful antimafia, de armament militar. In imagine, erau simple arme de vanatoare permise nu numai in Romania, ci in lumea intreaga.

Intregul reportaj este o inscenare ordinara Sky News. Rusinoasa pentru prestigiul acestui canal britanic de televiziune, dar si pentru prestigiul unuia dintre cei mai cunoscuti reporteri Sky News. Este un montaj facut cu reacredinta, prin incalcarea tuturor regulilor jurnalistice.

Vezi și: FOTO - Cum arată, fără cagulă, 'traficanții' din reportajul Sky News

Ancheta care se desfasoara simultan in doua judete, in Mures si Bistrita-Nasaud, este inca in curs. Dar, intr-un timp record, toti participantii la aceasta inscenare au fost prinsi de autoritatile romane si se afla sub interogatoriu. Armele au fost si ele identificate.

Este extrem de garv ca, in schimbul unor bani, mai multi romani au acceptat ca, la indicatia echipei Sky News, sa isi puna cagule pe cap, sa plimbe armele in varf de munte si sa poarte dialoguri, la dictarea lui Stuart Ramsay, pentru a incerca sa compromita grav credibilitatea statului roman.

Sunt convins ca romanii care s-au pretat la aceasta inscenare vor plati. Dar nu sunt deloc convins ca va plati si Sky News. Sau ca va consimti, asa cum ar fi cazul, sa isi dezminta propirul documentar, sa isi ceara scuze si sa il pedepseasca exemplar pe reporter.

Oricum, ma bucur. Este printre rarele ocazii cand ii pot felicita cu inima deschisa pe procurorii antimafia de la Bucuresti care au reusit performanta ca, intr-un timp record, sa ne prezinte dovada ca o televiziunea europeana de prim rang si-a permis sa ne trateze ca pe niste babuini si idioti.

Vezi și: Sky News: România vinde arme teroriștilor ISIS/ VIDEO

un comentariu de Sorin Roșca Stănescu, jurnalist

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.