Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful armatei din Sudan solicită înlocuirea emisarului ONU. Care ete motivul acestei solicitări

sudan

Şeful armatei sudaneze a cerut demiterea emisarului ONU, acuzându-l că este responsabil de războiul care a izbucnit în urmă cu şase săptămâni cu paramilitarii şi care s-a soldat cu peste 1.800 de morţi, relatează AFP, citat de news.ro.

Washingtonul şi Riadul au făcut apel la cele două părţi să continue discuţiile pentru a prelungi armistiţiul, care urmează să se încheie luni la ora locală 21:45 (19:45 GMT), a anunţat sâmbătă seara agenţia oficială de presă saudită SPA.

Această a zecea încetare a focului, care a intrat în vigoare luni seara pentru a permite trecerea civililor care fug şi a ajutoarelor umanitare, nu a dus la o scădere semnificativă a luptelor, aşa cum s-a întâmplat în cazul armistiţiilor precedente.

La 15 aprilie, ziua în care şeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhane, şi şeful paramilitarilor, generalul Mohamed Hamdane Daglo, au început ostilităţile, aceştia ar fi trebuit să se întâlnească pentru negocieri.

De săptămâni întregi, comunitatea internaţională, în frunte cu ONU, le cerea să ajungă la un acord privind integrarea Forţelor de Sprijin Rapid (RSF) ale generalului Daglo în armată.

În timp ce mulţi observatori au prezis că negocierile vor eşua, trimisul ONU în Sudan, Volker Perthes, şi-a proclamat "optimismul".

În ziua în care a izbucnit războiul, acesta a recunoscut că a fost "luat prin surprindere".

Într-o scrisoare adresată ONU, a cărei copie a fost consultată de AFP, generalul Burhane îl acuză pe Perthes că a "ascuns" situaţia explozivă de la Khartoum în rapoartele sale către ONU. Fără aceste "minciuni", generalul "Daglo nu şi-ar fi lansat operaţiunile militare".

Scrisoarea continuă acuzându-l pe Perthes că nu şi-a respectat datoria de "imparţialitate" sau de "suveranitate naţională", devenind "mai degrabă o parte decât un mediator".

Şeful ONU, Antonio Guterres, s-a declarat "şocat", exprimându-şi "încrederea totală" în trimisul său.

Washingtonul şi-a exprimat, de asemenea, "sprijinul ferm" şi "încrederea" în Perthes, potrivit unui comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, şi şi-a exprimat "îngrijorarea" în legătură cu scrisoarea trimisă Naţiunilor Unite.

Din 15 aprilie, războiul a făcut peste 1.800 de victime, potrivit ONG-ului ACLED. Şi, potrivit ONU, peste un milion de persoane strămutate şi 300.000 de refugiaţi.

"Nu putem să ne uităm în altă parte", a pledat actorul american George Clooney, în timp ce ONU aminteşte că are nevoie de 1,5 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe cei 25 de milioane de sudanezi care au nevoie de ajutor pentru a supravieţui

Şeful Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, aflat în vizită în Egipt, le-a cerut celor doi generali rivali "să asculte poveştile tragice ale refugiaţilor". "Dacă se gândesc cu adevărat la oameni, ar trebui să înceteze imediat lupta", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.