Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Bundesbank: Germania nu este 'bolnavul Europei', dar acest an nu arată bine

egmsecurities.com
germania economie

Germania nu este ”bolnavul Europei”, a declarat miercuri preşedintele băncii centrale a ţării, Bundesbank, Joachim Nagel, pentru CNBC, recunoscând în acelaşi timp că creşterea economică ”nu este bună în acest an”, transmite news.ro.

Vorbind de la reuniunea anuală a Băncii Mondiale a FMI de la Marrakech, Nagel a spus că nu ar trebui să comparăm situaţia economică actuală a Germaniei cu perioada în care a fost descrisă ultima dată drept ”bolnavul Europei”.

Analiştii au inventat pentru prima dată acest nume în 1998, în timp ce ţara a trecut prin consecinţele costisitoare ale unei economii post-reunificare.

”Este o situaţie complet diferită, diferită. Sunt necesare unele schimbări structurale, dar dacă luăm, de exemplu, piaţa muncii, încă conducem economia pe ocuparea forţei de muncă, mai mult sau mai puţin. Cred că există această înţelegere că trebuie să facem ceva, dar nu suntem bolnavul Europei”, a spus Nagel.”

Calcule și estimări

Dezbaterea dacă Germania ar trebui din nou descrisă drept ”bolnav” s-a declanşat după previziunile că cea mai mare economie a Europei va fi singura economie europeană majoră care se va contracta în 2023.

”Nu este bine anul acesta, [dar] creşterea revine anul viitor”, a spus Nagel.

Bundesbank estimează că economia germană va creşte cu 1,2% anul viitor, faţă de scăderea de 0,3% pe care o vede pentru 2023.

Fondul Monetar Internaţional are o viziune ceva mai pesimistă, estimând că Germania va experimenta o slăbiciune continuă” a creşterii sale şi că economia se va extinde cu 0,9% în 2024, potrivit datelor publicate pe 10 octombrie.

Prognoza de creştere a FMI pentru Germania este sub media de 1,2% anticipată pentru zona euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.