Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Comandamentului Aliat pentru Transformare - în vizită în România; întâlnire cu miniştii Aurescu şi Ciucă

ciuca-nicolae

Şeful Comandamentului Aliat pentru Transformare (Allied Command Transformation - ACT), generalul Andre Lanata, se află în vizită în România şi s-a întâlnit, marţi, cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi cu ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Şeful diplomaţiei române a precizat în cadrul întâlnirii că ţara noastră a fost primul aliat care a utilizat capabilităţile de transport strategic aerian la dispoziţia NATO pentru transportul de echipamente şi materiale medicale necesare şi asistenţa oferită unor aliaţi şi unor state partenere, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au subliniat importanţa acordată cooperării NATO-UE, apreciind că aceasta este cu atât mai utilă în vederea asigurării unui răspuns coordonat şi eficient la provocările tradiţionale şi emergente, inclusiv în context COVID-19.

Cu prilejul discuţiilor, a fost subliniată necesitatea continuării procesului de adaptare a NATO, în conformitate cu deciziile adoptate la nivel aliat. Şeful diplomaţiei române a accentuat că eforturile pe linia consolidării posturii NATO de descurajare şi apărare trebuie să continue, în special în ceea ce priveşte Flancul Estic, în România şi în regiunea Mării Negre, printr-o abordare coerentă şi unitară, precum şi printr-o prezenţă aliată consistentă şi un program consolidat de exerciţii.

Citește și: Cristoiu: ‘Alegerile trebuie amânate. Între dreptul de a alege și dreptul de a nu purta mască, eu prefer dreptul de a nu purta mască’

De asemenea, a subliniat că este necesară continuarea oferirii de asistenţă şi sprijin partenerilor, inclusiv celor din vecinătatea estică a Alianţei (Georgia, Ucraina, Republica Moldova), evocând importanţa rolului ACT în acest sens. La rândul său, şeful Comandamentului Aliat pentru Transformare a subliniat importanţa acordată regiunii Mării Negre, inclusiv din perspectiva dezvoltării planurilor şi conceptelor aliate şi a exprimat interes pentru continuarea dialogului cu partea română pe subiect.

Ministrul Apărării a vorbit, la întâlnirea cu Lanata, despre faptul că România rămâne angajată în alocarea a doi la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, "anul 2020 fiind al patrulea în care aceste procente sunt destinate apărării", potrivit unui comunicat MApN transmis AGERPRES. Ministrul Ciucă a subliniat că peste 20 la sută din aceşti bani sunt destinaţi achiziţiilor de echipamente, precum şi că Armata României continuă să se antreneze, să organizeze exerciţii în comun cu partenerii şi să participe la misiuni internaţionale.

Cei doi oficiali au discutat, totodată, priorităţile Armatei României pentru perioada următoare, evoluţia situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre şi participarea militarilor români la misiunile NATO. În context, ministrul Ciucă i-a mulţumit generalului Lanata pentru sprijinul acordat de ACT în dezvoltarea conceptuală a cooperării pe componentele maritimă şi aeriană ale prezenţei aliate avansate în zonă, cu accent pe instruire şi iniţiative de sprijin.

În cadrul întrevederii dintre generalul Andre Lanata şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, au fost abordate subiecte precum iniţiativele României în regiune, constituirea Comandamentului Corpului Multinaţional de Sud-Est şi angajamentele asumate de România în cadrul NATO.

"Vreau să subliniez faptul că a fi permanent conectaţi la dinamica mediului de securitate implică eforturi comune în ceea ce priveşte planificarea la nivel NATO, aspect extrem de benefic pentru modul în care construim capabilităţile şi capacitatea operaţională a Armatei României", a declarat generalul-locotenent Petrescu, citat în comunicat.

În cadrul unei ceremonii militare, ministrul Apărării Naţionale i-a conferit generalului Andre Lanata Emblema de Onoare a Armatei României, cea mai înaltă distincţie a MApN, în semn de recunoaştere a parteneriatului solid pe care Armata noastră îl are cu structurile Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare.

Situat la Norfolk/SUA, Comandamentul Aliat pentru Transformare este unul dintre cele două comandamente strategice ale Alianţei.

În timp ce Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE) are rol operaţional, de conducere a operaţiilor aliate, inclusiv a celor ce ţin de apărarea colectivă, ACT şi-a asumat rolul de coordonare a procesului de transformare a Alianţei (gândire strategică, dezvoltarea de capabilităţi, instruirea şi exerciţiile), precum şi a cooperării militare cu partenerii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.