Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, reacție la declaraţiile premierului israelian Netanyahu privind așezările din Cisiordania - Video

playtech.ro
Antony Blinken

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a luat notă miercuri de declaraţiile premierului israelian Benjamin Netanyahu conform cărora Israelul nu are nicio intenţie să reconstruiască aşezările distruse din Cisiordania după un vot în Knesset, aspru criticat la Washington şi în alte capitale, transmite AFP, citat de Agerpres.

"Din câte am înţeles, prim-ministrul Netanyahu a indicat că nu au nicio intenţie... să avanseze cu autorizaţiile pe care, aparent, le-au primit", a susţinut Antony Blinken în cadrul unei audiere în faţa unei comisii a Senatului Statelor Unite.

Marţi, purtătorul său de cuvânt a declarat că SUA sunt "extrem de îngrijorate" de votul parlamentarilor israelieni, ale căror modificări "deosebit de provocatoare" contravin "eforturilor de a restabili un oarecare calm" în apropierea Ramadanului (care începe joi), a Paştelui evreiesc şi a celui creştin.

În 2005, Israelul s-a retras unilateral din Fâşia Gaza, evacuând aşezările evreieşti din acest teritoriu palestinian, precum şi patru aşezări din nordul Cisiordaniei, în jurul Nablusului. Legea adoptată pentru a permite dezangajarea le-a interzis de atunci israelienilor să călătorească în aceste zone, dar un amendament adoptat marţi de parlament le permite acum să se întoarcă în partea evacuată din nordul Cisiordaniei. Toate acestea pe fundalul unei creşteri a violenţei între israelieni şi palestinieni de la începutul anului.

Întrebat de senatorul democrat Chris Van Hollen dacă condamnă comentariile recente ale ministrului israelian de Finanţe Bezalel Smotrich, care duminică la Paris a negat existenţa poporului palestinian după ce făcuse deja observaţii controversate, Antony Blinken a răspuns cu un simplu "da". Van Hollen a cerut, de asemenea, administraţiei americane să îşi înăsprească poziţiile faţă de guvernul Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului, în contextul în care Statele Unite sunt reticente în a-şi condamna public aliatul istoric."Dăm impresia de slăbiciune atunci când vedem, în mod repetat, acţiuni întreprinse care nu sunt în concordanţă cu poziţiile noastre, dar rămân fără consecinţe", a spus senatorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.