Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei americane se va deplasa la Paris pentru întâlniri cu lideri francezi

Business Standard
Antony Blinken

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se va deplasa la Paris săptămâna viitoare pentru întrevederi cu lideri francezi, a comunicat vineri Departamentul de Stat de la Washington, în contextul crizei diplomatice provocate de anularea de către Australia a unui important contract pentru submarine franceze, informează AFP.

Blinken se va afla la Paris de luni până miercuri pentru o reuniune a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi 'se va întâlni, de asemenea, cu omologii săi francezi pentru a continua discuţiile cu privire la consolidarea relaţiei vitale între Statele Unite şi Franţa într-o serie de chestiuni', a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

Oficialii vor discuta mai ales despre 'securitatea în regiunea indo-pacifică', dar şi despre 'criza climatică, relansarea economică după pandemia de COVID-19, despre relaţia transatlantică şi colaborarea cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a răspunde provocărilor şi oportunităţilor la nivel mondial', a adăugat Price.

De la Paris, Antony Blinken va pleca spre Mexic, în prima sa vizită în ţara vecină.

Luna trecută, Australia a rupt fără avertisment contractul pentru achiziţionarea a douăsprezece submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 90 de miliarde de dolari (55 miliarde de euro), optând să cumpere în schimb unele cu propulsie nucleară, de concepţie americană, informează Agerpres.ro.

Decizia a provocat furia Franţei, care a acuzat SUA de trădare şi şi-a rechemat pentru scurt timp ambasadorul de la Washington pentru consultări.

Criza diplomatică a părut să se calmeze după o discuţie telefonică între Joe Biden şi Emmanuel Macron săptămâna trecută, în care preşedintele american a recunoscut că Statele Unite ar fi putut să comunice mai bine cu aliatul lor francez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.