Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei nord-coreene, consultări în Suedia

iStock
suedia, IT

Ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho purta vineri consultări în Suedia, o ţară care reprezintă interesele americane în Coreea de Nord, pe fondul unei destinderi diplomatice între Phenian şi Occident, relatează AFP. Diplomatul-şef nord-coreean a sosit joi la Stockholm, la o săptămână după ce preşedintele Donald Trump a acceptat principiul unui summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-un.

După o cină cu omoloaga sa suedeză Margot Wallström, Ri Yong-ho s-a întâlnit cu premierul Stefan Löfven, vineri, apoi din nou cu Wallström, timp de mai multe ore, într-o reşedinţă din cartierul ambasadelor, la Stockholm. La finalul acestei întrevederi, ministrul suedez şi-a exprimat satisfacţia faţă de ”atmosfera constructivă” din cursul consultărilor cu nord-coreenii. ”Noi ne onorăm mandatul de putere protectoare”, a declarat ea unor jurnalişti, inclusiv de la AFP. ”Dialogul este necesar (...), însă nu suntem atât de naivi să credem că putem rezolva toate problemele planetei. Le revine părţilor să hotărască drumul de urmat”, a declarat ea anterior, în marja unei reuniuni a Parlamentului suedez.

Ri a discutat scurt, vineri dimineaţa, cu şeful Guvernului ţării scandinave, membră nepermanentă a Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2017-2018. ”Dacă Suedia poate să ofere o mediere în vederea obţinerii de rezultate, atunci bineînţeles că o va face”, a declarat ulterior Löfven de la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel. Potrivit Stockholmului, Ri - care s-a aflat la post în Ambasada nord-coreeană în Suedia în perioada 1985-1988 - şi interlocutorii săi urmau să evoce dezarmarea nucleară a peninsulei coreene şi un posibil summit istoric Trump-Kim.

Vizita lui Ri vizează de asemenea ”să contribuie la implementarea efectivă a rezoluţiilor” adoptate de Consiliul de Securitate împotriva Phenianului cu privire la programul său nuclear, dar şi a celor care ”subliniază necesitatea intensificării eforturilor diplomatice în vederea găsirii unei soluţii paşnice la conflict”, potrivit Stockholmului.

Oficial, aceste consultări ar urma să se încheie vineri, însă, potrivit presei suedeze şi străine, ministrul nord-coreean va rămâne în Suedia până duminică.

Diplomaţia suedeză a subliniat că nu va exista o conferinţă de presă în cursul vizitei, dar că va fi făcut public un comunicat, vineri, la finalul întâlnirilor.

UN ROL DE JUCAT

Suedia conduce această mediere în calitatea sa de ”putere protectoare” a Statelor Unite, Canadei şi Australiei, cărora le reprezintă interesele la Phenian.

Ri este însoţit de Choe Kang-il, adjunctul directorului Departamentului America de Nord din cadrul Ministerului nord-coreean de Externe.

Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii, cu sediul la Stockholm (Sipri), îşi aduce concursul la consultări, crede televiziunea publică suedeză SVT, fără ca acest lucru să poată fi confirmat imediat.

După luni de tensiuni şi ameninţări cu războiul în jurul programului nuclear al Phenianului, un oficial sud-coreean de rang înalt a anunţat săptămâna trecută că un summit între Donald Trump şi Kim Jong-un ar putea să aibă loc către sfâşitul lui mai.

Trump a confirmat planul unui summit, însă Coreea de Nord nu a făcut-o încă, iar unii experţi se arată prudenţi cu privire la şansele unui asemenea summit.

O sursă de la Beijing a declarat pentru agenţia sud-coreeană de ştiri Yomhap că nu poate să excludă ”un contact direct între Coreea de Nord şi Statele Unite” la Stockholm, în timpul vizitei lui Ri.

Donald Trump a mulţumit anul trecut guvernului suedez pentru eforturile sale vizând să obţină eliberarea studentului american Otto Warmbier, arestat la Phenian în 2016 şi decedat la scurt timp după ce a fost eliberat şi s-a întors în Statele Unite.

Soarta a trei americani deţinuţi în Coreea de Nord ar fi urmat să fie abordată săptămâna aceasta în Suedia, potrivit unei surse suedeze citate de cotidianul Dagens Nyheter.

Tot vineri, premierul japonjez Shinzo Abe şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in au discutat la telefon despre Coreea de Nord, potrivit televiziunii japoneze TBS.

Abe a insistat asupra necesităţii ca Phenianul să-şi suspende testele nucleare şi să accepte o inspecţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit YBS.

Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, Moon a discutat la telefon, vineri, şi cu Donald Trump, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.