Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei Qatarului a făcut cunoscută recent intenţia sa de a face bunele oficii între Teheran şi Washington cu privire la problema nucleară iraniană

BBC Science Focus Magazine
nuclear

Şeful diplomaţiei Qatarului, a cărui ţară a făcut cunoscută recent intenţia sa de a face bunele oficii între Teheran şi Washington cu privire la problema nucleară iraniană, s-a întâlnit luni cu omologul său iranian la Teheran, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse, potrivit Agerpres.

Şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani a fost primit de ministrul de externe iranian, Mohammad Javad Zarif, cu mai puţin de o săptămână înainte de o nouă dezangajare aşteptată a Iranului de la obligaţiile sale nucleare în cazul în care Statele Unite nu vor ridica până atunci sancţiunile impuse Republicii Islamice în 2018.

Potrivit preşedinţiei iraniene, ministrul qatariot s-a întâlnit şi cu preşedintele Hassan Rouhani, căruia i-a remis un mesaj din partea emirului Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad Al-Thani.

Doha întreţine relaţii cordiale cu Republica Islamică, fiind în acelaşi timp un aliat apropiat al Statelor Unite.

Citește și: Rareș Bogdan este pompierul de serviciu! Stinge ‘incendiul’ dintre Florin Cîțu și Vlad Voiculescu: Prim-ministrul a făcut, în special, referire la cei din Opoziție

Vizita şeicului Mohammed Al-Thani intervine pe fondul tensiunilor dintre Teheran şi Washington, în pofida dorinţei anunţate a noului preşedinte american Joe Biden de a pune capăt politicii de "presiune maximă" urmată de predecesorul său, Donald Trump, împotriva Iranului.

Acesta din urmă a scos unilateral Statele Unite, în 2018, din acordul internaţional asupra programului nuclear iranian încheiat la Viena în 2015.

Ca răspuns, Iranul s-a eliberat treptat din 2019 de numeroase limite cu care fusese de acord să fie impuse programului său nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale împotriva sa.

Sub controlul conservatorilor, parlamentul iranian a adoptat în decembrie o lege care în esenţă impune guvernului moderat-reformator să renunţe la "punerea în aplicare a protocolului adiţional" la Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) începând cu 21 februarie, dacă sancţiunile impuse de Washington împotriva Teheranului din 2018 nu sunt eliminate până atunci.

Acest lucru ar însemna, printre altele, că Teheranul încetează să permită inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) accesul limitat la instalaţiile non-nucleare, în special la cele militare, în anumite condiţii, în cazul unor suspiciuni de activităţi nucleare ilegale.

Legea "va fi pusă în aplicare la timp (23 februarie), iar AIEA a fost informată astăzi pentru a permite, când va veni momentul, o tranziţie calmă", a scris luni într-un scurt mesaj pe Twitter Kazem Gharibabadi, reprezentant al Iranului la sediul AIEA de la Viena.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al AIEA a declarat că "directorul general al agenţiei, Rafael Mariano Grossi, va prezenta un raport Consiliului guvernatorilor şi că este pe punctul de vorbi cu autorităţile iraniene".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.