Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei ruse declară că SUA sunt de acord 'să discute' îngrijorările Rusiei cu privire la securitate

vestidinrusia.ro
Serghei Lavrov Antony Blinken

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat marţi că omologul său american Antony Blinken a recunoscut că există motive pentru a discuta despre preocupările Rusiei pentru securitatea sa cu privire la Ucraina, potrivit AFP.

"Antony Blinken a fost de acord că există motive pentru a continua dialogul (pe tema securităţii Rusiei). Vom vedea cum va merge", a declarat Serghei Lavrov la televiziunea rusă, după convorbirea telefonică cu secretarul de stat american, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: VIDEO - 'Copilul rebel' al Europei a stat față în față cu Vladimir Putin: 'Niciun lider al UE nu vrea război'

Şeful diplomaţiei ruse nu a spus niciun cuvânt despre Ucraina sau despre trupele ruse desfăşurate în apropiere de ţara vecină, unde la putere se află un guvern prooccidental, în timp ce Washingtonul acuză Moscova de pregătirea unei invazii şi cere o retragere militară "imediată", notează AFP.

Potrivit lui Lavrov, problema-cheie pentru Moscova rămâne respingerea de către Occident a principiului privind "indivizibilitatea securităţii", cu alte cuvinte, ideea că niciun stat nu-şi poate consolida securitatea în detrimentul altuia.

Conform Moscovei, aceasta este ceea ce face Occidentul cu extinderile succesive ale NATO, care ameninţă Rusia. Membrii Alianţei consideră însă că fiecare ţară ar trebui să fie liberă să-şi aleagă aliaţii.

"I-am spus astăzi lui Antony Blinken că nu vom lăsa această temă baltă. Vom insista pe conversaţii oneste, pe explicaţii sincere", a spus Lavrov.

Washingtonul a respins cererile ruse privind stoparea politicii de extindere a NATO, în special în Ucraina, şi retragerea forţelor Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

Statele Unite, în schimb, au lăsat deschisă uşa pentru discuţii pe alte teme, precum desfăşurarea de rachete sau limitele reciproce ale exerciţiilor militare. Kremlinul a indicat că reflectează asupra reacţiei sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.