Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, sceptic în privinţa prelungirii New START

fox news
Serghei Lavrov

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că el vede puţine perspective de a se ajunge la un acord cu SUA cu privire la prelungirea New START, ultimul acord de dezarmare nucleară care mai este în vigoare între Rusia şi SUA şi al cărui termen expiră în februarie anul viitor, într-un interviu acordat miercuri mai multor media moscovite, relatează DPA şi TASS, potrivit Agerpres.

Colegii săi implicaţi în negocierile în curs de desfăşurare cu reprezentanţii SUA îi împărtăşesc punctul de vedere, a spus Lavrov.

'Dar noi nu vom închide niciodată uşa şi nu vom întrerupe orice contact', a adăugat el.

Discuţii între Washington şi Moscova au avut loc săptămâna trecută la Helsinki, capitala Finlandei, dar s-au făcut puţine progrese.

Cele două puteri au discutat despre viitorul tratatului New START, un pact ce limitează armele nucleare strategice şi îşi încheie valabilitatea în februarie.

Citește și: Alexandru Rafila, după noul record de cazuri Covid-19: Nu mai facem față la pacienți!

Emisarul special american pentru controlul armamentului, Marshall Billingslea, a declarat marţi că SUA sunt dispuse să prelungească tratatul New START pentru o anumită perioadă de timp, dacă Rusia acceptă îngheţarea temporară reciprocă a arsenalelor nucleare.

Într-o reacţie, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că propunerea Washingtonului nu este acceptabilă, potrivit TASS.

În declaraţia citată de DPA, Marshall Billingslea spune că SUA credeau că există un acord de principiu în această privinţă la cele mai înalte niveluri în cadrul celor două guverne.

Rusia a tot vorbit în ultimul timp despre necesitatea prelungirii acestui acord, avertizând că în cazul în care tratatul nu va fi prelungit s-ar putea declanşa o nouă cursă a înarmărilor.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat miercuri că negocieri sunt în curs de desfăşurare la cel mai înalt nivel şi între experţi, în declaraţii făcute pentru Interfax, dar că nu s-a ajuns la un 'acord concret'.

Potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), un grup de reflecţie independent, cele două puteri nucleare dispun împreună de aproximativ 90% din armele nucleare de pe glob.

New START limitează numărul lansatoarelor de rachete balistice nucleare la 800 şi a focoaselor nucleare operaţionale la 1.550 pentru fiecare dintre cele două părţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.