Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene propune o nouă finanţare pentru furnizarea de armament Ucrainei

newsweek.ro
Josep Borrell

Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a anunţat marţi, în Parlamentul European, că le va propune statelor membre să acorde o nouă finanţare pentru furnizarea de armament Ucrainei, informează AFP.

'Voi propune în curând statelor membre acordarea unei a şasea tranşe de ajutor a Facilităţii europene pentru pace pentru continuarea ajutorului militar pentru Ucraina', a declarat Borrell, fără a preciza suma, în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg.

Statele UE au acordat deja 2,5 miliarde de euro din această Facilitate, în cinci tranşe de câte 500 milioane de euro, iar propunerea ar viza de asemenea o sumă de 500 milioane de euro, a indicat Serviciul de acţiune externă condus de Borrell.

'Armata rusă bate în retragere. Nu este momentul să lăsăm braţele jos. Trebuie să continuăm ajutorul militar şi să intensificăm eforturile', a pledat şeful diplomaţiei UE, potrivit Agerpres.

El a reamintit că Facilitatea europeană pentru pace este un fond interguvernamental creat de statele membre şi care nu este supus controlului Parlamentului European. 'Acestea nu sunt finanţări din bugetul european', a insistat el.

UE s-a angajat, de altfel, să furnizeze Ucrainei un ajutor macro-financiar de 9 miliarde de euro. Un miliard a fost deja vărsat şi pentru încă 5 miliarde s-a ajuns la un acord.

'Rămân încă 3 miliarde de euro de deblocat, dar aceasta depinde de acordul statelor membre', a explicat Borrell.

'Acesta nu va rezolva toate problemele Ucrainei. Trebuie făcut mai mult, dar nu revine Uniunii Europene, cu bugetul pe care îl avem, să ţinem locul statului ucrainean', a subliniat el. Josep Borrell le-a reaminitit eurodeputaţilor că Ucraina negociază cu Fondul Monetar Internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.