Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful DNA îl menajează pe Dan Barna - Reacția direcției conduse de Nistor Călin / UPDATE

Sigla DNA

UPDATE - În urma articolului, DNA a solicitat un drept la replică pe care îl redăm integral:

Ca urmare a publicării în data de 28 octombrie 2018 de către site-ul dvs.  a unui articol intitulat „Şeful DNA îl menajează pe Dan Barna: A trimis dosarul penal care îl vizează pe şeful USR la procurorii care l-au clasat anterior”,  Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să transmită următorul drept la replică :
Articolul respectiv, în care se fac aprecieri eronate despre o presupusă protecție de care ar beneficia unul dintre candidații la președinția României, din partea șefului DNA, nu are la bază o documentare corectă, reprezentanții dvs. nu au solicitat anterior niciun punct de vedere Direcției Naționale Anticorupție, mulțumindu-se doar să preia și să comenteze pe seama unei postări de pe facebook a unei jurnaliste.
Dacă reprezentanții dvs. ar fi citit cu atenție documentul preluat de pe facebook, ar fi observat că „dosarul penal care îl vizează pe şeful USR”, trimis la Alba-Iulia, este de fapt o comunicare prin care conducerea DNA i-a transmis unei persoane că plângerea sa (întemeiată pe prevederilor art. 339 - din Codul de Procedură Penală, care nu are caracterul unei sesizări penale), formulată împotriva unei soluții de clasare, a fost trimisă spre competentă soluționare procurorului șef al Serviciului teritorial Alba – Iulia (conform art. 22, ind.2, alin.2 din OUG 43/2002).
Doar în urma admiterii unei cereri de recuzare sau de abținere, formulată de procurorul șef al Serviciului teritorial Alba – Iulia, plângerea respectivă ar putea fi soluționată de unul dintre procurorii șefi ai Secțiilor din cadrul DNA – Structura Centrală nicidecum de procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție.
Prin urmare, maniera în care a fost prezentată această informație este incorectă, autorul articolului inducând în eroare cititorii, prin acreditarea ideii că “ Şeful DNA îl menajează pe Dan Barna”.
Pe această cale, vă transmitem că persoana la care faceți referire în cadrul articolului, presupus vizată de o anchetă a DNA, nu a avut și nici nu are, în acest moment, vreo calitate de suspect sau inculpat în vreun dosar aflat pe rolul Serviciului teritorial Alba – Iulia.
De asemenea, de la DNA – Structura Centrală către Serviciul teritorial Alba - Iulia nu a fost trimis nici un dosar care să vizeze presupuse fapte penale ce ar fi fost săvârșite de liderul formațiunii politice la care faceți referire în cuprinsul articolului.
În virtutea corectei informări a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm să transmiteți acest drept la replică, în termenul și în condițiile prevăzute de normele în vigoare.
În cazul în care nu veți publica dreptul la replică ne rezervăm dreptul de a vă acționa pe cale civilă în instanță, conform art. 252 și următoarele din Codul Civil.

*

Procurorul-şef al DNA, Nistor Călin, a decis trimiterea dosarului care vizează afacerile lui Dan Barna înapoi la DNA Alba Iulia, unitate de parchet care a clasat anterior dosarul. Dezvăluirea este făcută de jurnalista Sorina Matei, care publică un document semnat de Nistor Călin.

"După 13 zile de la solicitare in care i-a fost cerută redeschiderea dosarelor, seful DNA, Nistor Calin, îl trimite pe domnul denuntator și parte vătămată în proiectele lui Barna- înapoi la DNA Alba, chiar la șefa DNA Alba care a confirmat de 2 ori clasarea in mod succesiv in dosarul lui Barna in care chiar ei/ ea a recunoscut ca sunt probe, motiv pentru care iniţial au extins urmărirea penală.

Controversata Danusia Boicean este șefa DNA Alba, nepoata lui Ilie Narita, de la PCA AlbaLux, colega lui Kovesi din DIICOT Sibiu și Alba pe care chiar LCKovesi a adus-o in DNA, ST Alba făcând performanță in clasări, mușamalizări și achitări.

Dosarul lui Barna a fost retrimis de Nistor DNA Alba/ “căreia i-a fost trimisă și lucrarea” care l-a și închis cu probe de 2 ori.

Potrivit legii și Regulamentului de ordine interioară, seful DNA aka Nistor Calin, “conduce si coordonează ÎNTREAGA activitate a DNA”, “asigură și verifică modul de respectare a dispozițiilor legale”, “exercită controlul asupra procurorilor și a întregului personal din subordine”", scrie Sorina Matei pe Facebook.

Procurorii DNA s-ar fi autosesizat în legătură cu dezvăluirile despre proiectele cu fonduri europene din ancheta Rise Project, existând un dosar in rem. Dan Barna a declarat că nu a fost informat de această anchetă, dar că salută initiațiva procurorilor DNA. Ancheta in rem vizează fapte nu persoane.

Anul trecut, DNA a mai investigat un proiect în care firma liderului USR, Dan Barna, a asigurat consultanța, ca și în proiectele despre care au scris jurnaliștii de la Rise Project. Procurorii de la DNA Alba, acolo unde s-a desfășurat proiectul, au clasat dosarul.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.