Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Inspecţiei Judiciare anunţă control tematic la Tribunalul Mehedinţi: 'Nu punem în discuţie soluţiile dispuse de magistraţi'

lucian netejoru

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a anunțat un control la Tribunalul Mehedinţi pentru a verifica modul în care au fost admise eliberările condiţionate. Verificările sunt făcute după cazul condamnatului pe viaţă Ion Turnagiu, care a fost eliberat condiţionat şi, recent, a incendiat o fată.

Șeful Inspecției Judiciare, Lucian Netejoru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că va fi efectuat un control la Tribunalul Mehedinţi, care l-a eliberat condiţionat pe condamnatul pe viaţă Ion Turnagiu. Acesta a incendiat o fată de 17 ani la un an de la eliberare.

"E timpul să abandonăm abordările de tip statistic"

Reporter: - În spaţiul public se discută tot mai mult despre situaţia de la Mehedinţi, unde o persoană liberată condiţionat, cu antecedente penale serioase, a dat foc unei fete. Unii spun că ar fi fost o problemă cu modul în care judecătorii au decis liberarea condiţionată. Ce va face Inspecţia Judiciară?

Lucian Netejoru: - Ceea ce s-a întâmplat este o tragedie, fără discuţii şi fără alte interpretări. Măsurile însă trebuie luate după o analiză temeinică. Nu putem să luăm astfel de decizii emoţional. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm prea mult pe gânduri şi să nu intervenim când există elemente suficiente care să contureze o anumită situaţie de fapt. Ceea ce pot să vă spun este că, din informaţiile pe care le avem în acest moment, în perioada 2017-2020, Tribunalul Mehedinţi a soluţionat 17 contestaţii împotriva unor sentinţe de respingere a cererilor de liberare condiţionată formulate de două persoane condamnate pe viaţă, iar din acestea au fost admise două.

Având în vedere neliniştea creată în rândul opiniei publice de această tragedie şi, într-un context mai larg, de situaţia liberărilor condiţionate, impune abandonarea unei abordări de tip statistic. Ca atare, am luat decizia declanşării unui control la Tribunalul Mehedinţi pe această temă. Vom verifica, practic toate cazurile în care persoanele condamnate pentru infracţiuni grave contra vieţii persoanei au fost liberate condiţionat. La finalizarea controlului, o să avem concluzii clare pe care le vom prezenta Consiliului Superior al Magistraturii.

Ca să răspund la întrebarea dumneavoastră, reacţia publică a Inspecţiei Judiciare nu a fost una de moment, ci am analizat care ar fi cea mai bună manieră să clarificăm situaţia de acolo şi am ajuns la concluzia că un control tematic este cea mai buna soluţie.

Reporter: - Au fost voci care au spus ca judecătorul de caz a greşit. De ce nu o sesizare în acest sens?

Lucian Netejoru: - Probabil că vă referiţi la o sesizare din oficiu a Inspecţiei Judiciare. Informaţiile apărute in spaţiul public pun în discuţie ceea ce numim 'raţionamentul logico-juridic al judecătorului'. Reamintesc că Inspecţia Judiciară nu este o suprainstanţă şi nu pune în discuţie soluţiile dispuse de magistraţi. Practica Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a Consiliului Superior al Magistraturii este constantă în acest sens şi noi nu putem să facem altfel.

În lipsa unor elemente factuale concrete de natură să pună în discuţie conduita judecătorului şi nu raţionamentul său, o verificare disciplinară pe un judecător anume ar fi în dezacord cu valorile promovate de Inspecţia Judiciară, independenţa judecătorului fiind cea mai importantă. Soluţia este aceea pe care v-am prezentat-o: o verificare a tuturor acestor cauze. Evident, dacă în timpul controlului, inspectorii vor identifica aspecte de natură disciplinară vor exista sesizări din oficiu punctuale.

"Controlul este exclusiv iniţiativa noastră"

Reporter: - Ministrul Predoiu anunţa că a solicitat CSM să vă sesizeze atât în ceea ce priveşte activitatea instanţei, cât şi cea a judecătorului.

Lucian Netejoru: - Avem cunoştinţă, din mass-media, despre demersul domnului ministru, însă Inspecţia Judiciară nu a fost sesizată de nimeni cu privire la aceste aspecte. Este adevărat că în cursul zilei de ieri de la Consiliul Superior al Magistraturii ne-au fost transmise articole de presă privind această situaţie. Declanşarea controlului despre care v-am vorbit este exclusiv initiaţiva noastră în urma analizei pe care am realizat-o.

Reporter: - De ce nu declanşati un control pe toată ţara? Asta a fost sugestia ministrului Predoiu.

Lucian Netejoru: - Mă simt nevoit să repet, Inspecţia Judiciară nu a primit nicio solicitare în acest sens. În cazul în care Consiliul va decide să dispună efectuarea unui control la nivel national, bineînteles că îl vom realiza. Noi am decis să demarăm acest control şi din rațiuni care ţin de celeritatea procedurilor. Evident că un control la o singură instanţă se va finaliza mai rapid, iar concluziile vor fi analizate de Consiliu şi vom avea într-un timp mai scurt un punct de plecare fundamentat pentru orice alte măsuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.