Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Pentagonului, mesaj PUTERNIC la graniţa cu Coreea de Nord: 'Vrem denuclearizarea completă și ireversibilă'

Pentagon
James Mattis

Scopul Statelor Unite "nu este războiul" cu Coreea de Nord, a declarat vineri secretarul american al apărării, James Mattis, în timpul unei vizite la frontiera intercoreeană, relatează AFP şi DPA.

Situaţia din Peninsula Coreea s-a deteriorat considerabil de la începutul lui 2016, şi în special în ultimele luni.

Citește și: Sistemele din România, ÎN PERICOL: Un nou virus periculos de tip ransomware atacă Europa de Est

Această înrăutăţire a situaţiei este cauzată, pe de o parte, de accelerarea programelor balistice şi nucleare ale Phenianului, care a realizat un al şaselea test nuclear la începutul lui septembrie, şi, pe de altă parte, de schimbul de replici tensionat dintre liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele american Donald Trump, care va efectua în noiembrie prima sa vizită în Coreea de Sud.

Însă Mattis, care a vizitat zona demilitarizată (DMZ) care separă cele două Corei, a afirmat vineri că SUA îşi doresc o "soluţie diplomatică".

"Aşa cum a spus clar secretarul de stat (Rex) Tillerson, scopul nostru nu este războiul, ci mai degrabă denuclearizarea completă, verificabilă şi ireversibilă a Peninsulei Coreea", a spus el în satul de frontieră Panmunjom, conform Agerpres.

Citește și: Momentul mult așteptat! Trump a declasificat documentele privind asasinarea lui Kennedy: 'Mai există încă informaţii sensibile în dosare'

Mattis a mai spus că el şi omologul său sud-coreean Song Young-Moo au "reafirmat angajamentul reciproc în favoarea unei soluţii diplomatice pentru a contracara comportamentul iresponsabil şi în afara legii al Coreei de Nord".

Spunând despre regimul liderului nord-coreean Kim Jong-Un că este unul 'opresiv', Mattis a făcut o comparaţie cu Coreea de Sud, despre care a afirmat că este o democraţie prosperă şi o societate liberă.

Mattis şi Song urmează să participe sâmbătă la un summit anual bilateral dedicat chestiunilor de apărare.

Donald Trump va efectua o vizită în Coreea de Sud la 7 şi 8 noiembrie, în cadrul unui turneu în Asia. Iar declaraţiile sale sunt extrem de aşteptate.

Citește și: Exercițiu de AMPLOARE al Rusiei: Moscova a lansat mai multe rachete balistice! Mișcări URIAȘE de trupe al Moscovei

La mijlocul lunii septembrie, preşedintele american a ameninţat, de la tribuna ONU, că "va distruge total" Coreea de Nord dacă aceasta ar ataca SUA sau aliaţii lor.

Phenianul a răspuns prin vocea şefului diplomaţiei, Ri Yong Ho, care a spus despre liderul de la Casa Albă că este 'deranjat mintal', 'megaloman' şi 'rege mincinos'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.