Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sistemele din România, ÎN PERICOL: Un nou virus periculos de tip ransomware atacă Europa de Est

reuters
hacker

Două companii de securitate avertizează cu privire la un malware de tip ransomware care se răspândeşte rapid în ţările din estul Europei.

ESET şi Kaspersky, doi dintre cele mai cunoscuţi producători de soluţii de securitate, au emis fiecare câte un comunicat prin care avertizează ţările din Europa de Est cu privire la răspândirea unui nou malware.

Citește și: Isărescu, atac DUR la adresa băncilor! Dezvăluiri despre angajații de la ghișee: 'Când nu au o explicație...'

Numit BadRabbit, acesta se răspândeşte în prezent în Rusia, Ucraina şi ţările din estul Europei, susţin cele două companii de securitate fără a intra în detalii legate de nivelul de infectare a ţărilor din regiune.

Cert este că BadRabbit vizează reţele companiilor. Până acum, mai multe companii de presă din Rusia, reţeaua metroului din Kiev şi aeroportul internaţional de la Odessa se află pe lista primelor victime.

Ca orice ransomware care se respectă, BadRabbit criptează datele de pe sistemele infectate şi cere recompensă în Bitcoin pentru redarea accesului la fişierele şi folderele blocate.

Victima trebuie să plătească aproximativ 275 de dolari în cel mult 41 de ore pentru a primi cheia de criptare. Suma cerută creşte dacă nu este plătită în termenul acordat.

BadRabbit se asemănă cu un alt malware, numit Petya, care s-a răspândit în cursul verii acestui an. Ambii folosesc pentru răspândire interfaţa din Windows pentru gestionarea dispozitivelor şi aplicaţiilor din reţea Windows Management Instrumentation. De asemenea, ambii colectează parole şi date personale folosit un instrument numit Mimikatz.

Citește și: Atenție, pasageri: De astăzi intră în vigoare noile măsuri de securitate pentru zborurile către SUA

Infectarea se realizează în urma vizitării unui site compromis prin injectarea unui cod Javascipt în HTML. Vizitatorul este îndrumat să actualizeze plugin-ul Flash Player, iar apăsarea butonului de download iniţiază instalarea malware-ului, anunță News.ro.

Ca şi în cazul lui Petya, creatorii lui BadRabbit sunt bănuiţi a fi din Rusia, însă, până acum, nu au fost generate alte dovezi în afară de cele circumstanţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.