Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Postului de Poliţie din Moldoviţa, reţinut de procurori pentru afaceri ilegale cu lemn

jurnaldevrancea.ro
catuse

Şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, agentul de poliţie Vasile Solcan Niga, este cercetat pentru săvârşirea a şase infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, dar şi pentru infracţiuni economico-financiare şi a fost reţinut pentru 24 de ore, se arată într-un comunicat remis Agerpres, joi, de Biroul de Presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Potrivit sursei citate, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au fost aduse, miercuri, la audieri în urma unor percheziţii, opt persoane, dintre care cinci suspecţi într-un dosar privind afaceri ilegale cu lemn, printre aceştia fiind şi Şeful Postului de Poliţie Moldoviţa. Percheziţiile au fost efectuate de echipe coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, constituite din lucrători de poliţie din cadrul DGA şi IPJ Suceava, cu sprijinul Gărzii Forestiere Suceava, al Direcţiei Silvice Suceava şi al IJJ Suceava, în 13 locaţii, printre care sediul Postului de Poliţie Moldoviţa, domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice.

Procurorii au dispus, după audieri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de agentul de poliţie Vasile Solcan Niga, pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată, pentru infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi pentru infracţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

Ulterior, agentul de poliţie a fost reţinut pentru 24 ore, alături de suspecţii Luiza Maria Tcaci şi Liviu Ilie Ruscan, cercetaţi pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi pentru complicitate la efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană. Procurorii au dispus cercetarea sub controlul judiciar faţă de Vasile Ionuţ Crăiuţ pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în formă continuată, iar Florentin Andrei Saghin este cercetat în stare de libertate pentru instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

În urma cercetărilor s-a stabilit că în noaptea de 5 noiembrie 2016, Liviu Ilie Ruscan a încărcat material lemnos într-un camion, de la locuinţa lui Luiza Maria Tcaci şi l-a transportat la banzicul pe care îl deţine poliţistul Vasile Solcan Niga. Potrivit procurorilor, şeful de post, aflat în timpul serviciului, fapt cunoscut de Tcaci şi Ruscan, a coordonat transportul, a sprijinit şi protejat activitatea ilicită, facilitând obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Totodată, anchetatorii arată că, în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, Ruscan a încărcat material lemnos de la gaterul din comuna Frumosu, localitatea Dragoşa, deţinut de agentul de poliţie Vasile Solcan Niga şi l-a transportat la o societate comercială din comuna Vama. Şi în acest caz, poliţistul, aflat în timpul serviciului, a coordonat transportul pentru care nu existau documente de provenienţă sau aviz de însoţire a mărfii. În seara de 26 noiembrie, poliţistul, aflat în timpul serviciului, a asigurat traseul pentru Florentin Andrei Saghin, care cunoştea acest aspect şi care transporta material lemnos pe un traseu rutier pentru care nu avea documente de însoţire. În aceeaşi seară, Luiza Maria Tcaci a încărcat material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, iar în timpul acţiunii de încărcare a materialului lemnos şi de transport a acestuia pe drumurile publice fără avize de însoţire, Tcaci a ţinut legătura cu poliţistul Solcan Niga pe care l-a informat cu privire la locaţia şi activităţile pe care le efectuează, lucrătorul de poliţie aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, evitând efectuarea de controale în zona indicată pentru depistarea unor fapte de asemenea natură, indică procurorii.

În data de 1 decembrie, s-a încărcat din pădure, într-un camion, material lemnos pentru care nu existau documente legale, la încărcare asistând Luiza Maria Tcaci, care a cubat materialul lemnos, rezultând cantitatea de 43,20 metri cubi, pe care a comercializat-o, obţinând suma de 10.800 lei. Tcaci l-a informat despre această acţiune pe poliţistul Solcan Niga şi acesta, deşi se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a dispus niciuna din măsurile legale care s-ar fi impus în cauză. Procurorii precizează că tot în data de 1 decembrie, şeful de post din Moldoviţa a fost informat că, prin 112, s-a reclamat tăierea ilegală de arbori dintr-o parcelă de pădure, iar în aceste condiţii, deşi informaţia pe care o deţinea nu era destinată publicităţii, el l-a anunţat pe cel care lucra pe un TAF în zona respectivă, avertizându-l că va ajunge în zonă şi i-a spus să abandoneze tot ce are acolo şi să fugă, astfel că în momentul în care lucrătorul de poliţie a ajuns la faţa locului împreună cu persoana care a formulat sesizarea şi cu colegul său de echipaj nu a mai fost găsită nicio persoană.

Totodată, în cursul anului 2016, agentul de poliţie Vasile Solcan Niga, a desfăşurat în mod continuu operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte, respectiv cu funcţia de agent de poliţie desfăşurând activităţi comerciale cu material lemnos, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acesta a fost sprijinit de Luiza Maria Tcaci, care îi procura material lemnos fără documente de provenienţă şi îl ajuta să efectueze operaţiuni de vânzare/cumpărare a materialului lemnos. Potrivit procurorilor, poliţistul a încurajat un bărbat să conducă maşina deşi ştia că nu are permis.

Anchetatorii arată că, pe 26 noiembrie, Vasile Ionuţ Crăiuţ s-a urcat la volanul unui autoturism pentru a-l duce acasă pe poliţistul Vasile Solcan Niga şi, în timp ce circula pe raza localităţii Dragoşa, din comuna Frumosu, Crăiuţ i-a spus lui Solcan Niga că a fost oprit în trafic de către un lucrător de poliţie şi că, deşi ştia că Vasile Ionuţ Crăiuţ conducea autovehiculul fără a avea permis de conducere, şeful de post nu numai că nu a luat măsurile legale pentru constatarea infracţiunii şi înregistrarea cauzei penale, dar l-a şi încurajat să conducă în continuare şi chiar să nu oprească vehiculul în condiţiile în care va fi identificat din nou în trafic. Totodată, în luna noiembrie 2016, în cinci date diferite, poliţistul Solcan Niga i-a încredinţat lui Crăiuţ o maşină pentru a o conduce pe drumurile publice, mai arată sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.