Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şeful Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell: Stabilizarea preţurilor necesită decizii dure, nepopulare politic

Federal Reserve
Jerome Powell

Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Jerome Powell, a subliniat marţi necesitatea ca banca centrală să fie liberă de influenţa politică, în timp ce abordează o inflaţie ridicată persistentă, transmite CNBC preluat de news.ro

Într-un discurs rostit la Riksbank, în Suedia, Powell a menţionat că stabilizarea preţurilor necesită luarea unor decizii dure, care pot fi nepopulare din punct de vedere politic.

”Stabilitatea preţurilor este baza unei economii sănătoase şi oferă publicului beneficii incomensurabile în timp. Dar restabilirea stabilităţii preţurilor atunci când inflaţia este ridicată poate necesita măsuri care nu sunt populare pe termen scurt, deoarece creştem ratele dobânzilor pentru a încetini economia”, a spus preşedintele în remarcile pregătite.

El a adăugat că ”Lipsa unui control politic direct asupra deciziilor noastre ne permite să luăm aceste măsuri necesare, fără a lua în considerare factorii politici pe termen scurt”.

Declaraţiile lui Powell au avut loc la un forum pe tema independenţei băncii centrale şi au fost urmate de întrebări şi răspunsuri.

Discursul nu a inclus niciun indiciu direct despre direcţia spre care se îndreaptă politica Fed, care a majorat rata dobânzii cheie de şapte ori în 2022, la un interval de 4,25-4,5%, şi a indicat că sunt probabile mai multe creşteri în acest an.

În timp ce critica liderilor aleşi la adresa acţiunilor Fed este adesea făcută pe un ton mai liniştit, Powell s-a confruntat cu o opoziţie vocală din ambele părţi ale culoarului politic.

Fostul preşedinte Donald Trump a criticat puternic banca centrală, când aceasta creştea dobânzile în timpul administraţiei sale, în timp ce lideri progresişti precum senatorul Elizabeth Warren, deputat în Massachusetts, au criticat runda actuală de majorări.

Preşedintele Joe Biden a rezistat în mare măsură să nu comenteze mişcările Fed, menţionând în acelaşi timp că responsabilitatea băncii centrale este în primul rând să combată inflaţia.

Powell a spus în repetate rânduri că factorii politici nu au influenţat acţiunile sale.

Într-o altă parte a discursului de marţi, el s-a referit la apelurile din partea unor parlamentari pentru ca Fed să-şi folosească puterile de reglementare pentru a aborda schimbările climatice.

Powell a remarcat că Fed ar trebui ”să se limiteze la competenţele sale şi să nu se rătăcească să urmărească beneficii sociale care nu sunt strâns legate de obiectivele şi autorităţile noastre statutare”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.