Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seism pentru PNL. Sute de aleși, pregătiți de exod. Seceta din Opoziție vs. robinetul din mâna PSD

traseism

Prinși în propriile mreje  și jocuri de culise pentru  păstrarea  propriilor sfere de influență, liderii de la  vârful  PNL riscă să piardă hățurile în teritoriu odată cu trecerea în opoziție.  În  timp ce  liderul salvator nu a fost încă găsit nici în interiorul, nici în afara partidului, iar  taberele beligerante se pregătesc  să se încaiere pe resturile rămase până la  viitorul Congres, o bună parte  din parlamentarii  nemulțumiți, dar mai ales  primarii liberali, au dor de ducă.

Vezi şi: Lovitură de imagine a lui Liviu Dragnea – Întâlnire cu Donald Trump/ FOTO

Pentru  liberalii  din eșaloanele inferioare, aflați în  funcții de  parlamentari sau  în  administrația locală,  pierderea alegerilor parlamentare și intrarea în Opoziție a însemnat mai mult decât un duș rece. Confruntați  cu perspectiva unui PSD aflat pe valul  măsurilor sociale și financiare  adoptate de noul Guvern Grindeanu,  primarii simt cum robinetul cu bani nu va  mai curge  în direcția  lor și știu  și implicațiile  pentru  propria lor soartă dacă această secetă se va perpetua patru ani de zile, ca  reprezentanții unui partid de opoziție: lipsă bani de la guvern, adio proiecte locale,  lipsă proiecte locale,  șansele de a  fi  aleși  pentru un nou mandat scad exponențial  pentru  actualii aleși locali.

Iar odată cu șansele primarilor liberali pierdute,  scad  și cele  ale actualilor parlamentari liberali de a mai  obține  sprijin local pentru propriile ambiții politice.  Relația parlamentar- primar este  vitală pentru ambele părți. Edilii   locali susțin  unii colegi de filială pentru a deveni deputați sau senatori pentru a le reprezenta interesele  în Parlament  și a le descide, ulterior, ușile ministerelor pentru finanțarea  propriilor proiecte  locale.  La rândul lor,  fără aportul vital al primarilor,  cei care au  voturile comunităților locale în propriile mâini, nici un candidat la  Parlamdent nu are vreo șansă de a mai fi reales, chiar dacă este  impus de conducerea centrală.

Vezi şi: Omul de afaceri Dorin Cocoş, declarații INCENDIARE în fața judecătorilor: I-am dat 10.000 de euro

Tocmai din această cauză, politica de racolări demarată deja de ALDE începe să dea roade. În județele sărace, văduvite  și în ultimii  patru ani  de banii de la bugetul de stat, foamea primarilor  liberali și nu numai, este  cu  atât mai mare.   Iar edilii sunt pregătiți să facă, pasul spre PSD  și să acționeze mai degrabă  în interesul acestui partid decât al PNL. De altfel , nemulțumirile față de propria conducere sunt mari și nu se  opresc  doar la performanța de  a-i fi aruncat în opoziție pe aleșii locali din teritoriu.

"Funcțiile din vârful PNL se distribuie în cerc închis ! Pot evolua primarii PNL în funcții superioare ? Dacă nu , înseamnă că PNL nu e un partid cu structură democratică!", ne-a declarat un primar de municipiu, sub imperiul anonimatului.

Și în anonimat  vor  rămâne chiar dacă vor trece cu interesul la PSD. Orice adeziune scrisă la  partidul aflat  la Putere echivalează cu pierderea  automată a mandatului de ales local, perspectivă pe care primarii  liberali caută să o evite, acționând din umbră așa cum le vor  cere social-democrații.

"Partidul nu are cum să ne mai ajute. Ne-au ajutat  destul băgându-ne în Opoziție, împreună cu Cioloș. La 20% la cât am ajuns, cine mai crede că peste  patru ani ne vom reveni și vom  face  noi Guvernul? ", ne-au declarat  surse din PNL.

De altfel,  nu doar PSD și ALDE  fac presiuni asupra  edililor liberali, ci chiar  și proprii parlamentari.  Momiți cu perspectiva  viitoarelor beneficii, unii deputați și senatori liberali nu vor  să vină cu mâna  goală în partidele aflate la Putere și încearcă  să adune o zestre de aleși locali, dispuși să-i urmeze, formal, în noile formațiuni politice,  scenariu care le poate  pune pe  masă inclusiv  funcții politice în structurile locale ale  PSD și ALDE.

Situația este  cunoscută  la  vârful PNL. "Dacă o lălăim cu Congresul până în vară riscăm să devenim șefi peste  un partid în agonie. Jumătate  din parlamentarii noștri  ar putea  să ne părăsească până la finele  anului. În teritoriu nici nu  vrea să mai  gândesc.  Unii dintre parlamentarii care deja  au  bătut palma cu PSD sau cu ALDE  cer acum  primarilor să ple  alături de ei pentru a putea să aibă pârghii de negociere mult mai avantajoase. În fiecare  județ unde avem  acum o reprezentare mai mare, vom pierde  cel puțin o duzină de  primari, în altele nu vom mai avea nici  măcar unul.  Dacă continuăm  să ne  luptăm între noi, în loc să ne uităm spre  colegii din teritoriu, până la  europarlamentare vom rămâne fără 4-500 de primari. Să vedem  atunci cum  vom mai organiza alegerile  și ce rezultate vom obține",  ne-a făcut o prognoză, deloc optimistă, unul dintre  prim-vicepreședinții PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.