Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semn că industria construcțiilor e pe val! Mai mult de jumătate dintre arhitecţi estimează o creştere a cifrei de afaceri în 2023

https://www.facebook.com/SaintGobainRO
fabrica, arhitect, construcții

Mai mult de jumătate dintre arhitecţi estimează o creştere a cifrei de afaceri în 2023, iar onorariile vor fi mai mari anul viitor, conform unei analize realizate de IBC Focus.

Mai mult de jumătate dintre arhitecţi (55,5%) estimează o creştere a cifrei de afaceri în următoarele 12 luni, potrivit IBC Focus. La polul opus, un sfert (28,6%) dintre arhitecţi sunt pesimişti şi estimează o scădere a cifrei de afaceri, conform Agerpres.

Inflaţia şi presiunea pe salarii îi determină pe trei sferturi din arhitecţi (76,2%) să bugeteze o creştere a onorariilor practicate în anul 2023.

"Piaţa de arhitectură şi proiectare din România are potenţialul să crească accelerat în următorii ani. Şi asta în primul rând prin creşterea onorariilor practicate de către arhitecţi şi proiectanţi care trebuie să fie mai mari deoarece în prezent este un dezechilibru major în piaţă. Nu este echitabil ca la aceeaşi clădire un agent imobiliar care intermediază o tranzacţie să câştige mai mulţi bani decât un arhitect care a proiectat şi conceput exact aceeaşi clădire. Desigur, în acest demers firmele de arhitectură ar trebui să comunice mai mult şi să educe piaţa astfel încât clienţii să conştientizeze valoarea adăugată adusă de serviciile de proiectare şi arhitectură bine realizate", a declarat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus.

În analiză de menţionează că industria de arhitectură şi proiectare în construcţii s-a triplat în ultimii 10 ani. Doar anul trecut domeniul arhitecturii a crescut cu 15% faţă de anul 2020, conform analizei IBC Focus bazate pe cifrele de afaceri comunicate de Registrul Comerţului.

Totuşi, piaţa de arhitectură este foarte polarizată. În piaţă sunt active circa 6.000 de firme de arhitectură şi doar 7% dintre acestea obţin venituri anuale ce depăşesc un milion de lei.

O treime din întreaga piaţă de arhitectură este controlată de cele mai puternice 100 de firme de Arhitectură, conform Analizei anuale Top 100 Firme de Arhitectură realizată de IBC Focus.

Analiza celor mai mari 100 de companii de top din arhitectură permite surprinderea principalelor tendinţe şi evoluţii din piaţa construcţiilor întrucât arhitecţii sunt primii contactaţi când investitorii vor să construiască noi clădiri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.