Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de Eugen Tomac: 'Evident că scade și acest interes față de război. Asta își dorește și Rusia!'

facebook.com
Eugen Tomac

Eugen Tomac, președintele PMP, a susține că Vladimir Putin vrea ca războiul din Ucraina să devină o rutină astfel încât Occidentul să-și schimbe optica față de Rusia.

Întrebat de Tudor Mușat la postul B1 TV cât de mult pot și vor occidentaii să ajute Ucraina și care ar fi obiectivul lor strategic, Eugen Tomac a răspuns:

„Cred că consensul există, faptul că NATO a reacționat până acum destul de ferm și s-au luat măsuri în ce privește sancțiunile contra Rusiei arată clar că există, la nivelul statelor occientale o poziție destul de clară. Chestiunea e când și în ce condiții se va ajunge la o pace. Acum, privind în teren, e limpede că niciuna dintre părți nu e pregătită să se așeze la masa discuțiilor, cu atât mai mult cu cât Putin trage de timp, vrea să împingă acest coflict pe o perioadă cât mai lungă, tocmai pentru că mizează pe ceea ce sovieticii mereu au luau în calcul – factorul vreme. Acum, când e vremea bună, nimeni nu-și pune problema facturilor, presiunea legată de gaze și curent. Asta deși s-a dublat totul, s-a triplat în energie. Iar Putin mizează pe acest aspect, care va pune o presiune destul de mare dacă până în toamnă nu se va ajunge la o soluție privind dialogul”, a spus Tomac la postul B1TV.

Vezi si:  Germania nu dorește să furnizeze tancuri Ucrainei: se teme că ucrainenii prind curaj și atacă Rusia (analiză Spiegel)

„Strategia Moscovei a ajuns la un blocaj pentru că nu-i intersează câți militari își pierd viața, ce-l interesează pe Putin e să găsească o formulă prin care să prezinte mari realizări ce a reușit să ocupe în Ucraina. Nu trebuie să ne păcălim că, din păcate, propaganda rusă e extrem de agresivă și eficientă în rândul populației ruse.

Problema e în Ucraina, că e clar că nimeni la Kiev nu va accepta să stea la masă cu Putin și să accepte că cedează parte din terioriu. De asta poziția Occidentului, care e extrem de prudentă în această perioadă, e de a găsi soluții prin care să aducă cele două părți la masa discuțiilor și un actor important e Turcia. Sper că Turcia va reuși să-și mențină rolul de mediator.

Pe măsură ce se intră în această rutină a războiului, când nu mai șochează știrile cu morți și luptele care se duc, evident că scade și acest interes. Pe de altă parte, și mesajele liderilor politici au scăzut și nu numai la Washington , ci și în UE. (…) E oarecum normală această stare, dar nu înseamnă că oamenii nu sunt solidari sau că nu e inteers de urmărire a evenimentelor. Emoția scenelor de la Bucha și Mariupol s-a stins, că ăla a fost momentul în care toată lumea a fost șocată că putem trăi așa ceva în secolul nostru, în Europa. Deci e oarecum firească această abordare la ora actuală. Evident, asta își dorește și Rusia…

Am văzut acum câteva zile, la Bruxelles – până acum erau doar știri prin care empatizau și jurnaliști, și cetățeni cu ce se întâmplă în Ucraina – o știre în care belgienii erau nemulțumiți că din 40.000 de ucraineni care au cerut azil doar 1000 au cerut și să fie angajați. eci apar și genul asesta de informații, deci s-a intrat în rutina războiului.

Cred că dacă nu se va găsi o soluție în această vară ca cele două părți să se așeze din nou la masă, urmează vremuri extrem de complicate”, a mai declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.