Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă al ONU: Turcia a amânat vizita unui raportor special privind tortura

mit spionaj turcia

Turcia a decis să amâne cu o lună sau două vizita raportorului special al ONU privind tortura, Ankara explicând că este 'în prezent prea ocupată', a transmis miercuri Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului, potrivit AFP. Vizita trebuia să aibă loc între 10 şi 14 octombrie, iar Turcia propune să o amâne pentru noiembrie sau decembrie, a indicat Înaltul Comisariat într-un comunicat.

"Deşi înţeleg că evoluţiile din Turcia din ultimele luni cer o mai mare atenţie din partea guvernului, cred că amânarea vizitei mele la acest moment transmite un mesaj necorespunzător", a declarat raportorul special pentru tortură, argentinianul Juan Mendez. "În lumina miilor de arestări făcute în urma loviturii de stat eşuate de la 15 iulie şi a acuzaţiilor de suprapopulare şi rele condiţii în numeroase centre de detenţie din întreaga ţară, vizita mea este de o importanţă capitală", a adăugat el. Potrivit lui Jon Izagirre, Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului, motivul invocat de autorităţile turce pentru amânarea venirii raportorului special al ONU este că "sunt în prezent prea ocupate pentru a consacra suficient timp vizitei".

Mandatul lui Juan Mendez se încheie la 31 octombrie. Succesorul său va fi numit în timpul actualei sesiuni a Consiliului pentru drepturile omului, care se va finaliza la 30 septembrie. "Din cauza sensibilităţii mandatului meu, nu va exista niciodată un moment perfect pentru vizita mea", a spus Mendez. "O monitorizare independentă a situaţiei în locurile unde persoanele sunt private de libertate este o garanţie esenţială împotriva relelor tratamente şi torturii", a mai declarat el. În iulie, organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a afirmat că a strâns 'probe credibile' privind cazuri de tortură asupra deţinuţilor în centre de detenţie din Turcia după tentativa de lovitură de stat. Aceste afirmaţii au fost dezminţite ferm de un înalt responsabil turc.

După tentativa de puci de la 15 iulie, atribuită de către putere confreriei fostului predicator Fethullah Gülen, autorităţile turce au lansat o vastă campanie de epurări în administraţie, pentru a se apăra de influenţa susţinătorilor lui Gülen şi ai rebelilor kurzi, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.