Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă pentru cel mai important muzeu tehnic din România: Riscă să fie desființat din cauza problemelor financiare

Radu Pop
Muzeul National Tehnic Prof. ing. Dimitrie Leonida

Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida” – situat în Parcul Carol I, București – este cel mai important muzeu tehnic din România, prin numărul şi valoarea obiectelor deţinute, dar acum se află în pericol de a fi desființat.

Potrivit gandul.ro, muzeul a fost donat Ministerului Energiei., iar astăzi se află în administrarea Electrica Serv, filială a Electrica SA. Reprezentanții Electrica Serv au anunțat că, din cauza greutăților financiare, numărul angajaților muzeului va fi redus la trei.

Laura Albani, director al Muzeului Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, spune că o astfel de decizie luată de Electrica Serv înseamnă, practic, o închidere a muzeului, o condamnare la dispariție a unei instituții de cultură unicat în România.

„Din punctul nostru de vedere, putem vorbi despre o închidere a muzeului. Suntem condamnați la dispariție. Muzeul este o donație a marelui inginer Dimitrie Leonida către Ministerul Energiei, respectiv statului român. Muzeul, la ora actuală, se află în administrarea Electrica Serv, o filială a companiei Electrica. Electrica Serv are greutăți financiare. Concret, are pierderi. Putem înțelege acest aspect. Dar, din această cauză, ei spun că muzeul este o cheltuială și nu mai pot să păstreze decât trei persoane în schema instituției. Dar, de fapt, sunt două persoane, doi muzeografi. Un muzeu nu poate să funcționeze în doi oameni. Este imposibil.

În primul rând, pentru că este un muzeu tehnic unic în România. Are obiecte de mare valoare și unice la nivel mondial și de țară, care trebuie întreținute zilnic. Nu este un muzeu de artă, acolo unde poți pune un tablou într-un depozit și apoi îl poți scoate, din când în când, pentru a fi prezentat publicului. Este nevoie de o conservare zilnică. În momentul în care rămân doi oameni – dânșii au anunțat că păstrează trei oameni, doi muzeografi și un conservator, numai că acel conservator are probleme foarte mari de sănătate și nici nu se știe dacă va mai putea să își reia activitatea – acel muzeu este ca și cum ar fi închis”, spune Laura Albani, pentru Gândul.

Directorul Muzeului Național Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida” mai spune că ar fi normal ca un astfel de muzeu să fie sprijinit pentru a nu dispărea. Pierderea ar fi enormă, iar Ministerul Energiei și Ministerul Culturii ar trebui să se implice.

Nu în ultimul rând, o astfel de implicare se așteaptă și din partea Primăriei Generale a Capitalei, numai că Laura Albani are senzația că ”nimeni nu vrea să facă nimic” în ceea ce privește soarta acestui muzeu care luptă pentru a exista de 7 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.