Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de către Diana Păun: Lipsa respectului față de profesia medicală contribuie la degradarea continuă a statutului medicilor

avertisment

Consilierul de stat în cadrul Administrației Prezidențiale Diana Loreta Păun a declarat marți că lipsa respectului față de profesia medicală contribuie la degradarea statutului angajaților din domeniu, dar și a actului medical, întrucât succesul tratamentului depinde și de buna comunicare dintre medic și pacient.

"Știm cu toții că sistemul de sănătate din România se confruntă cu numeroase probleme, de la cele financiare până la hățișul legislativ și birocratic. Știm, de asemenea, că țara noastră se confruntă cu un fenomen accentuat de migrație a personalului medical, respectul pentru profesia medicală fiind unul dintre factorii determinanți ai deciziei de emigrare. Respectul pacientului față de medic este influențat atât de mentalitate, educație, cât și de imaginea creată de mass-media, pentru că în ultimii ani asistăm la numeroase apariții în mass-media a unor cazuri de malpraxis care contribuie la crearea unei imagini negative a personalului medical în rândul populației, la alterarea încrederii și respectului pacientului. Toate acestea conduc la nemulțumire de ambele părți, la degradarea calității actului medical, pentru că succesul tratamentului depinde și de buna comunicare și relația dintre medic și pacient. Lipsa respectului față de profesia medicală contribuie la degradarea continuă a statutului cadrelor medicale", a spus aceasta, în cadrul conferinței "Siguranța pacientului, protecția și răspunderea medicului. Modalități de abordare și interpretare a malpraxisului medical", la care au participat medici, avocați, judecători, procurori.

Potrivit acesteia, lipsa respectului, cumulat cu alte categorii de factori, conduce la plecarea medicilor către alte state. "Plecarea acestora pune presiune pe medicii rămași în sistem care trebuie să suplinească golurile create prin muncă și efort, care accentuează frustrarea acestor profesioniști. Așadar avem de-a face cu un cerc vicios", a mai spus Diana Păun, conform Agerpres.

Potrivit organizatorilor, scopul conferinței a fost acela de a crea un cadru multidisciplinar pentru discuții, analize, dezbateri, creionarea de soluții. Totodată, obiectivele conferinței au fost de a identifica posibile mecanisme de acțiune, de rezolvare a situațiilor de natură etică și juridică în care sunt implicați cei care activează pentru îngrijirea pacienților, elaborarea unor protocoale care să conducă la o practică medicală de nivel înalt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.