Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de ALARMĂ tras de medici: 60 la sută dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare

zuonline.ch
spital semn indicator

60 la sută din români mor din pricina bolilor de inimă, se arată într-un raport prezentat cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii. Cu această ocazie, la Spitalul Universitar de Urgență București au fost prezentate principalele metode prin care bolile de inimă pot fi prevenite sau tratate, scrie Mediafax.

Afecțiunile inimii reprezintă principala cauză de deces în rândul românilor, iar din acest motiv specialiștii din medicină atrag din nou atenția asupra faptului că cetățenii trebuie să prevină mai întâi bolile printr-un trai sănătos și nu în ultimul rând printr-o frecvență ridicată de vizite la cabinetele de familie.

"Bolile cardiovasculare reprezintă principala problemă de sănătate și de altfel, în România, mortalitalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer. 60 la sută dintre români mor de boli cardiovasculare, față de 19 la sută câți mor de cancer. E clar că din acest punct de vedere, bolile cardiovasculare omoară cei mai mulți cetățeni români.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză pentru o speranță de viață scăzută în România versus Uniunea Europeană. Mai dramatic este faptul că aceste boli cardiovasculare omoară din ce în ce mai mulți tineri", a declarat prof.dr. Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Președintele Societății Române de Cardiologie a mai declarat că sunt purtate tratative avansate cu Ministerul Sănătății pentru implementarea unui program național de screening și prevenție a bolilor cardiovasculare, lucru care ar putea deveni realitate chiar de anul acesta. Președintele CNAS, prezent la întâlnirea de sâmbătă, a precizat că la acest moment o suită de programe de sănătate axate de tratarea bolilor cardio-vasculare sunt în desfășurare, însă fără o conduită preventivă a populației, cifrele îmbolnăvirilor vor continua să crească.

"Ministerul Sănătății alături de CNAS desfășoară un program național de tratare a bolilor cardiovasculare. Este un program care asigură tratamentul pacienților cu diverse afecțiuni cardio-vasculare și mă refer aici la stenoze arteriale severe, aritmii ventriculare maligne, aritnii complexe. În acest an valoarea programului a ajuns la aproape 130 milioane lei, iar numărul de bolnavi prevăzuți să intre în tratament este de peste 30.000. La ora actuală numărul bolnavilor tratați prin proceduri de dilatare percutanată este de peste 14.000 pe an, numărul de pacienți tratați prin stimulatoare cardiace este de 5600 pe an,prin intervenții chirurgicale – peste 5.400 pe an", a declarat Răzvan Teohari Vulcănescu, președintele Casei Naționale pentru Asigurări de Sănătate( CNAS).

Finanțarea în sănătate nu rezolvă problema pacienților dacă banii direcționați de către Guvern nu ajung acolo unde este cu preponderență necesar și anume în medicamente, programe de sănătate și condiții atât pentru medici cât și pacienți. Coneliu Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților a atras atenția în cadrul întâlnirii că începând de acum banii din sănătate ar trebui cheltuiți mai mult în sprijinul pacienților și mai puțin pe salarii.

Citește și Scandal cu jigniri ca la ușa cortului între două 'vedete' din PNL: 'Ești un cretin' vs 'Ești un șobolan'

"M-aș adresa pentru o anumită problemă pe care CNAS și Ministerul Sănătății o au în momentul în care alocă fondurile. Este adevărat că un dispozitiv necesar pentru sănătate fie că vorbim despre afecțiuni cardio-vasculare costă mult. trebyuie să trecem peste acest impas și să luăm în calcul costurile indirecte determinate de neintervenția la momentul oportun necesară pacientului. propunerea ar fi să începem să creștem finanțarea pentru Sănătate.Finanțarea Sănătății în sume a crescut. Anul aceste sunt peste 40 de miliarde de lei în condițiile în condițiile în care anul trecut au fost 32 de miliarde. Este adevărat această creștere a finanțării Sănătății a mers în mare parte din sumă în salariile din Sănătate dar mi-aaș dori ca la anul să vedem aceeași creștere și banii să meargă și dispozitive, în medicamente și în condiții pe care să le oferim pacienților"a declarat conf. dr. Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților.

Una dintre afecțiunile cardiovasculare care afectează o importantă masă de pacienți este stenoza aortică, o boală degenerativă care progresează cu înaintarea în vârstă. Îngustarea orificiului valvei aortice face ca sângele să nu mai poată fi pompat din inimă decât cu mare dificultate. Singurul tratament curativ pentru această boală constă în înlocuirea valvei bolnave cu una nouă. În 2017, în România s-au implantat 150 de valve. Pacienții internați în spitalele publice pot beneficia complet gratuit de acest program . În prezent la nivel național există 11 centre de stat și private acreditate să facă această procedură. Singura sală hibrid din România, dotată cu angioraf de ultimă generație și spațiu adecvat pentru anestezie-terapie intensivă și chirurgie cardio-vasculară, se află la Spitalul Universitar de Urgență București.

"O mare parte dintre dintre acești pacienți ajung să fie tratați în cadrul Spitalului Universitar de Urgență. Utimul program la care Secția de Cardiologie a apelat cu sprijinul CNAS și cel al Ministerul Sănătății este programul de înlocuire a valvei aortice transcateter adică o intervenție non-chirurgicală minim invazivă la care o parte din pacienți au fost supuși sunt astăzi printre noi. Momentul pe care îl celebrăm astăzi, un an de TAVI ( Tratament prin tehnici transcateter al pacienților cu stenoze aortice strânse) în Spitalul Universitar este rezultatul unei munci susținute ", a declarat Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.