Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal de alarmă tras de WWF România: Trei efecte devastatoare ale lucrărilor efectuate de Ucraina în Delta Dunării

basilica.ro
dunarea delta dunarii

Adâncirea canalului Bâstroe din Ucraina, de la 3,9 la 6,5 m pentru navigație, ar putea cauza probleme în Delta Dunării, în România, a explicat Orieta Hulea, biolog și director WWF România, într-un interviu pentru HotNews.ro. În pericol ar fi în primul rând pădurea Letea, populația de sturioni și unele specii de păsări, cum ar fi pelicanii sau stârcii.

„Trebuie făcute modelări și văzut ce înseamnă această redistribuire a debitelor din punctul de vedere al pânzei freatice în anumite zone, cum ar fi zona Letea, o zonă cu protecție integrală, o zonă de patrimoniu și unde arborii de acolo depind de un anumit nivel al pânzei freatice, pentru că o adâncire a canalului poate determina scăderea nivelului de apă din pânza freatică. Dar pentru a proba acest lucru trebuie făcute modelări și avem nevoie de date din teren, care este adâncimea la care se dorește să se ajungă, pentru a vedea exact impactul.

Apoi trebuie să spunem că există o rată foarte mare de colmatare, pentru că există o cantitate foarte mare de sedimente care se duce pe Chilia și apoi și pe Bâstroe. Deci efectul acestor lucrări de dragare nu va fi pe termen lung pentru a menține o adâncime pentru a asigura un canal navigabil. Aceste lucrări trebuie efectuate în permanență.

Local, pe canalul Bâstroe sau în zonele unde se draghează, depunerea materialului dragat pe maluri poate perturba anumite colonii de păsări care cuibăresc acolo sau alte habitate care sunt afectate de depunerea locală a acestor materiale dragate.

Și mai este un aspect foarte important, migrația sturionilor, care intră prin canalul Bâstroe și apoi prin Chilia în Dunăre. Rutele de migrație pot fi afectate de aceste lucrări și de intervențiile locale. O modificare artificială a fundului Dunării și prezența umană acolo pot afecta migrarea sturionilor și zonele de reproducere și pot afecta populația de sturioni”, a explicat Orieta Hulea.

Importnța Deltei

Directorul WWF România explică și de ce Delta Dunării este atât de importantă. Aceasta este un patrimoniu universal UNESCO, „are o valoare extraordinar de mare pentru biodiversitate, avem peste 400 de specii de păsări, nu doar de interes pentru România, ci sunt de interes european și global, populațiile de pește care au acolo habitate, plantele care sunt sepcifice deltei, resursele naturale pe care delta le pune la dispozție și nu în ultimul rând, comunitățile locale care vin cu o valoare culturală foarte mare”. Este a treia deltă ca mărime din lume și ca valoare pentru biodiversitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.