Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnal interesant din Europa: un fost șef mare al spionajului își lansează partid politic

spionaj 1

Hans-Georg Maassen, fost şef al spionajului german, care a fost demis după ce a fost acuzat că a închis ochii în faţa ameninţării reprezentate de extrema dreaptă, a fondat sâmbătă un nou partid de dreapta, organizând congresul inaugural al formaţiunii pe un vapor, în apropiere de vechea capitală a Germaniei, Bonn, relatează Reuters, informează News.ro.

Partidul este al treilea fondat în acest an în Germania, fragmentând şi mai mult peisajul politic şi îngreunând previziunile electorale înainte de scrutinul pentru Parlamentul European şi de alegerile din jumătate dintre municipalităţile germane şi din trei landuri ale ţării.

A fost implicat într-un scandal uriaș

Werteunion, sau Uniunea Valorilor, este condusă de Hans-Georg Maassen, care a fost demis în 2018 din funcţia de şef al Biroului pentru Protecţia Constituţiei din Germania (BfV). Maassen a fost forţat să plece după ce iniţial a pus la îndoială autenticitatea unui videoclip care arăta extremişti de dreapta care urmăreau migranţi în oraşul Chemnitz din estul ţării, spunând că s-ar putea să fi fost trucat. Ulterior, el a revenit asupra acestei afirmaţii, spunând că interpretarea videoclipului a fost pusă sub semnul întrebării, nu autenticitatea acestuia, însă acest lucru nu a fost suficient pentru a stinge valul de proteste care în cele din urmă a dus la plecarea sa.

De atunci, avocatul a devenit cunoscut pentru comentariile sale din ce în ce mai radicale privind imigraţia, devenind un erou pentru activiştii de extremă dreapta, inclusiv pentru unii din cercurile din jurul prinţului Reuss, autoproclamat Heinrich al XIII-lea, aristocratul care a condus o lovitură de stat dejucată în 2022.

Fost membru al opoziţiei creştin-democrate (CDU), Maassen este el însuşi monitorizat în prezent de agenţia de securitate pe care a condus-o, a susţinut el luna trecută. BfV a declarat că legea privind protecţia vieţii private nu îi permite să comenteze cazurile individuale.

"Ora 12:32. Gata!" a declarat Maassen pe platforma X, postând o fotografie cu el şi colegii săi pe vapor, în faţa unui steag german.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.