Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnalul periculos transmis de Angela Merkel: Poate fi un 'punct de ruptură'

angela merkel refugiati

Cancelarul german, Angela Merkel, a estimat vineri la Varşovia că ieşirea Marii Britanii din UE poate fi un 'punct de ruptură' în istoria blocului comunitar dacă nu se iau 'măsuri corecte' care să aibă ca obiectiv avansarea către un viitor 'prosper', în timp ce liderii ţărilor Grupului de la Vişegrad au insistat asupra reformării Uniunii Europene, relatează agenţia EFE.

Angela Merkel a avut în capitala poloneză o reuniune cu liderii acestor ţări (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria) în cadrul turneului ei în mai multe state ale UE pentru pregătirea summitului european ce va avea loc pe 16 septembrie la Bratislava şi la care Marea Britanie nu va participa.

Citește și: Ea deține cea mai mare colecție de ochelari de soare / VIDEO

'Bratislava nu va fi sfârşitul, ci începutul', a mai spus şefa guvernului de la Berlin, care a cerut o abordare 'responsabilă' a consecinţelor Brexitului şi să se ia în discuţie viitorul spre care trebuie să se îndrepte UE, întrucât 'cetăţenii vor accepta numai o Uniune Europeană care să facă totul pentru a prospera'.

La rândul lor, liderii Grupului de la Vişegrad au cerut reforme profunde pentru ca UE să se adapteze situaţiei rezultate în urma Brexitului, criticând totodată modul în care Bruxelles-ul a gestionat criza refugiaţilor.

Citește și: A fost inventată geanta care se închide singură când se depășește bugetul de cumpărături / VIDEO

Discuţiile pe care Angela Merkel le-a avut vineri la Varşovia au fost centrate pe problema imigraţiei, dar şi pe chestiunile economice şi de securitate. Această ultimă temă preocupă în mod special guvernele polonez şi ungar, şeful executivului de la Budapesta, Viktor Orban, cerând crearea cât mai rapidă a unei armate comune europene.

Premierul ungar a vorbit şi despre modul în care el vede reforma Uniunii Europene, el estimând că blocul comunitar se confruntă cu o 'pierdere a capacităţii de adaptare practic la toate capitolele, inclusiv depăşirea crizei economice, migraţia şi problemele privind securitatea europeană'. În opinia lui Orban, 'Consiliul European este cel care trebuie să ghideze UE, în timp ce Comisia Europeană trebuie să înceteze să se amestece în politică'.

Citește și: S-a deschis prima cafenea din lume cu…iepuri / VIDEO

La rândul ei, gazda reuniunii, premierul polonez Beata Szydlo, a împărtăşit abordarea colegilor ei din Grupul de la Vişegrad şi a cerut reforme pentru o Europă 'mai puternică şi care să aprofundeze ceea ce îi uneşte pe membrii ei, nu ceea ce îi divizează'.

Şefa guvernului de la Varşovia a subliniat necesitatea 'de a se aborda printr-o discuţie serioasă chestiunea securităţii, atât externe cât şi interne, pentru a da un răspuns eficient provocării terorismului şi crizei migratorii'. Ea a pledat pentru consolidarea frontierelor externe ale UE, cooperare internaţională şi acordarea de ajutoare umanitare ţărilor de origine ale migranţilor, informează agerpres.ro.

Citește și: De ce a fost cutremurul din Italia atât de nimicitor? Ce nu spune nimeni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.