Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semne de întrebare cu privire la vaccinul anti-COVID: România, rămasă în urmă cu pregătirile, nu ştie dacă va primi cel mai eficient vaccin

F. P.
coronavirus vaccin

"Povestea vaccinării anti-COVID în România devine ușor, dar sigur, un basm electoral." - Este afirmaţia europarlamentarului Victor Negrescu, cel care avertizează că România a ratat operaţiuni importante din planul recomandat de Comisia Europeană, iar la acest moment nu se ştie dacă vom primi vaccinul cu peste 90% eficienţă sau pe cel cu 70% eficienţă.

"De câteva luni bune, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri și depășirii pragului psihologic de 10.000 de decese generate de virus în România, guvernanții și comunicatorii PNL ne tot vorbesc de vaccin și ce fac ei în acest sens.

În timp ce noi vorbim, alte state acționează. Spania și Germania au deja planul finalizat. Trebuie spus că vaccinul este achiziționat de Uniunea Europeană pentru toate statele membre, în raport cu populația țării. Adică România va primi 4,3% din vaccinurile achiziționate de UE. În paralel unele state deja fac eforturi pentru achiziții suplimentare. Belgia, spre exemplu, a achiziționat alte 13 milioane de doze față de cele alocate de UE. La fel au anunțat și Slovacia sau Spania. În România, tot la stadiul de discuții suntem.

Sunt cunoscut deja pentru opiniile mele pro-vaccinare, dar mă știți ca fiind mereu echilibrat în pozițiile mele, și nu pot să nu am câteva întrebări simple:

În ce măsură avem suficiente vaccinuri pentru a implementa un plan coerent cu impact la nivelul întregii populații? Mai exact, dacă începem programul de vaccinare la final de decembrie, vom putea vaccina suficiente persoane până în februarie cât să ajungem la o rata suficientă încât să blocăm difuzarea virusului?

Ce tip de vaccin va ajunge la cetățenii din România. Vaccinul de la AstraZeneca şi Universitatea Oxford cu o eficienţă medie declarată de 70% sau cele de la Pfizer/BioNTech şi Moderna, care au o eficacitate declarată ce depăşeşte 90%? Care sunt cantitațile comandate, cum se va face selecția și cine primește de la o anumită companie și cine de la celelalte?

Vă reamintesc faptul că în prima fază UE a achiziționat: 200 de milioane de doze (+ posibil 100 milioane) de la Pfizer/BioNTech, 300 de milioane de la Sanofi/GSK, 200 de milioane de la Johnson, 300 de milioane (+ posibil 100 milioane) de la AstraZeneca / Oxford și 225 de milioane (+ posibil 180 milioane) de la CureVac.

Uitându-mă pe calendarul de implementare recomandat de Comisia Europeană nu pot să nu remarc mai multe operațiuni prevăzute în luna octombrie care nu au fost realizate. Unde avem probleme și de ce există aceste întârzieri? Mai multe aici: https://bit.ly/36XQTsh.

Programul național de vaccinare anti-COVID trebuie să fie mai mult decât un exercițiu de imagine. El trebuie să fie coerent și cu impact pentru a ne asigura că țara va trece cu bine peste această pandemie. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă, iar vocea specialiștilor trebuie să primeze", scrie Victor Negrescu pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.