Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semne de pace în Siria - După opt ani de lupte un avion civil aterizează la Alep

Pentru prima oară în ultimii opt ani, un avion civil transportând miniştri sirieni şi jurnalişti a aterizat miercuri pe aeroportul internaţional din Alep, venind de la Damasc, a relatat corespondentul AFP aflat la bordul aparatului de zbor, potrivit Agerpres.

Acest zbor intervine cu câteva zile după ce forţele guvernamentale au cucerit toate sectoarele din jurul Alep, securizând al doilea oraş ca mărime al ţării, respingându-i pe jihadişti şi rebeli care au tras rachete asupra metropolei din nord.

Redeschiderea aeroportului din Alep şi recucerirea recentă a automagistralei M5, care leagă oraşul de Damasc, reprezintă o victorie simbolică şi economică pentru regimul preşedintelui Bashar al-Assad.

La bordul Airbus A320 al companiei naţionale Syrian Air, care a decolat din capitală, s-au aflat miniştrii transportului şi turismului împreună cu un grup de jurnalişti invitaţi de Ministerul Informaţiei sirian.

După un zbor de 40 de minute, avionul a aterizat la ora locală 11:22 (09:22 GMT) la Alep, unde responsabili şi angajaţi au fost adunaţi într-o atmosferă festivă pentru a-i întâmpina pe pasageri.

Ministrul transporturilor, Ali Hammoud, citat de agenţia oficială Sana, a salutat redeschiderea aeroportului şi reluarea viitoare - la o dată care însă nu a fost precizată - a zborurilor interne şi internaţionale.

'Este o victorie semnificativă realizată graţie sacrificiilor eroice ale armatei siriene şi determinării poporului sirian', a spus el, subliniind că 'aeroportul din Alep este unul dintre cele mai importante aeroporturi internaţionale din Siria', potrivit EFE.

Potrivit acestuia, aeroportul primea înainte 2,5 milioane de pasageri anual, o demonstraţie a activităţii economice a acestui al doilea oraş şi centru economic al ţării înainte de 2011.

Autorităţile siriene au indicat luni că zborurile spre Damasc şi Cairo vor fi programate 'în zilele următoare'.

Aeroportul din Alep, situat în estul metropolei, şi-a întrerupt toate zborurile comerciale în 2012, anul în care grupările rebele au preluat controlul asupra cartierelor estice ale oraşului.

Capitală a provinciei cu acelaşi nume, Alep a fost cucerit integral la sfârşitul anului 2016 de puterea lui Bashar al-Assad.

Zboruri de testare au fost efectuate în 2017.

Cucerirea sectoarelor din jurul Alep a avut loc în cadrul unei ofensive lansate în decembrie, cu sprijinul Moscovei, pentru preluarea controlului asupra regiunii Idlib, ultimul mare bastion jihadist şi rebel în nord-vestul sirian, şi asupra sectoarelor limitrofe.

Jihadiştii din Hay'at Tahrir al-Sham (HTS, fosta ramură siriană a Al Qaida) domină în continuare mai mult de jumătate din provincia Idlib şi sectoare adiacente celor din Alep, Hama şi Latakia.

Din decembrie, aproape 900.000 de persoane s-au strămutat în urma violenţelor, potrivit ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.