Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Semnele de pe un monument viking ar fi avertizări legate de o nouă criză climatică

RFI
schimbari climatice seceta

Semnele de pe un monument viking din Suedia, ar fi manifestări ale fricii legate de o nouă criză climatică caracterizată printr-un fenomen de răcire a vremii, arată CNN.

Un monument din piatră din Suedia, datând din secolul 9 se pare că a fost ridicat de vikingi care se temeau să nu trăiască o nouă criză climatică asemănătoare celei care provocase răcirea severă a vremii, cu 300 de ani înainte, susține un studiu.

Piatra runică Rök este un bloc de granit care cântărește 5 tone și se înalță până la 2,5 m. Pe monument se găsește cea mai lungă inscripție runică, 28 de rânduri în care sunt prezentate mesaje criptice care fac aluzie la mitologia nordică. În ciuda trecerii timpului majoritatea runelor inscripționate pe acest monument sunt încă vizibile. Un singur rând a fost distrus în tot acest timp.

Oamenii de știință au deslușit cum se citesc semnele de pe piatra Rök, dar nu sunt deloc siguri care este sensul inscripției și multe fragmente și-au păstrat misterul până acum.

Un studiu interdisciplinar desfășurat de savanți din diferite universități suedeze a ajuns la concluzia că inscripția ar fi legată de moartea unui fiu și de teama de o nouă criză climatică.

Citește și: Câștigarea primăriei Capitalei îl face pe Ludovic Orban să-și calce pe orgoliu! Ce lideri PNL sunt bagați în sondaje

Studiul a inclus și investigarea arheologică a catastrofei climatice dintre anii 536 - 550, care a afectat Peninsula Scandinavă. O serie ce evenimente vulcanice au determinat scăderea mediilor climatice, pierderi ale recoltelor, foamete și decese în masă. Estimările au arătat că mai bine de jumătate dintre locuitorii peninsulei și-au pierdut viața.

"Secretul deslușirii sensului inscripției a stat în abordarea interdisciplinară. Fără coroborarea elenentelor de analiză textuală, arheologie, istorie a religiilor și runologie, nu ar fi fost posibil să ne dăm seama ce se află în spatele enigmelor de pe piatra Rök", a explicat Per Holmberg, profesor la Universitatea din Göteborg, care a coordonat investigația.

Situația socio-economică din zonă își revenise și era într-o perioadă înfloritoare în perioada în care a fost realizat monumentul. Dar drama climatică încă se mai afla în memoria colectivă, amintirea crizei fiind transmisă de la o generație la alta, agricultura a fost afectată de o vară foarte rece și o eclipsă de Soare a avut loc imediat după răsărit”, a arătat savantul. ”Oricare dintre aceste manifestări ar fi fost suficentă ca să trezească teama de un nou «Fimbulwinter», au arătat specialiștii, vorbind despre ”Marea Iarnă” din mitologia nordică, care marca declanșarea Ragnarok, seria de evenimente și drame care anunțau sfârșitul civilizației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.