Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator Alfred Laurențiu: Pe 31 august sărbătorim Ziua Limbii Române

Pinterest
ziua limbii romane

Limba noastră-i o comoară

În adâncuri înfundată

Un șirag de piatră rară

Pe moșie revărsată”……. de Alexei Mateevici

Pe 31 august este sărbătorită Ziua Limbii Române. Această sărbătoare este recunoscută și internațional, fiind pentru toți o dovadă a „conservării identității naționale prin prisma limbii”.

În martie 2013 a fost promulgată Legea cu privire la acest eveniment și de atunci, pe 31 august, românii de pretutindeni sărbătoresc această zi importantă.

Româna este, de asemenea, de la 1 ianuarie 2007 una din limbile oficiale la nivelul Uniunii Europene și al Uniunii Latine.

În secolul XIX, Alexandru Ioan Cuza a schimbat alfabetul chirilic cu cel latin, dând naștere limbii pe care o cunoaște astăzi.

-Cel mai vechi document păstrat, scris în limba română, este Scrisoarea lui Neacșu, ce datează din 1521, în care acesta îi scria „primarului” din Brașov despre atacurile turcilor, iar alfabetul folosit era cel chirilic.

-Prima publicație românească a fost un Catehism tipărit la Sibiu în 1544, care s-a pierdut, prima tipăritură care s-a păstrat fiind Evangheliarul slavo-român a lui Filip Moldoveanul (1551-1553).

-Prima lucrare română cu litere latine este culegerea de Cântece religioase calvine din 1560 a episcopului Pavel Tordaşi.

Este o zi importantă când inima românilor bate în ”ritm românesc”….. indiferent de nivelul de educatie, indiferent de modul de viata, indiferent de lucrurile care ne deosebesc, singura trasatura de unire este limba românească….. ”Sfânta limbă pe care o vorbim".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.