Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator dezlantuit. Declara razboi CCR, ANI si sefei ICCJ. Nici Iohannis nu scapa de critici

razboi nuclear

Senatorul Cristiana Anghel vrea sa declare razboi Curtii Constitutionale. Senatoarea isi propune sa modifice legea de functionare a CCR, insa nu a gasit inca solutia optima pentru a evita abuzurile pe care din punctul sau de vedere CCR le comite. Insa reprosurile sale nu se opresc doar la CCR. Ea considera ca si presedintele Klaus Iohannis incalca Constitutia si nu isi explica de unde are bani de costume scumpe si vacante. Iar nu in ultimul rand, continua lupta cu ANI care considera ca poate 'strange cu usa' procurorii si judecatorii, influentand Justitia. Toate detaliile le gasiti in interviul realizat de stiripesurse.ro.

"Se spune in Constitutie foarte clar - suveranitatea poporului apartine poporului, este imprumutata parlamentarului si niciun grup sau o persoana nu poate sa si-o insuseasca, sa se foloseasca de suveranitatea poporului. Ori tu votezi acolo (n.r. la CCR) si nici nu stii cum se voteaza, iar deciziile se iau de obicei cu 5 la 4 - pai 5 oameni isi asuma suveranitatea poporului. E normal si corect?

La prima Constitutie erau doua grade de jurisdictie - judecau in prima faza trei (n.r. judecatori), si apoi ceilalti. S-a scos (n.r. aceasta prevedere). E o struto-camila. E o aiureala ce e chestia asta cu Curtea Constitutionala.

S-a introdus dupa aceea varianta ca in cazul in care Parlamentul considera ca este el in drept sa hotarasca - era intoarsa legea in Parlament, era votata cu doua treimi si trecea vointa poporului, nu vointa unui grup.

Acum s-a ajuns sa ne spuna cum trebuie sa interpretam", a spus Cristiana Anghel pentru stiripesurse.ro referindu-se la situatia in care CCR a interpretat legea ANI privind incompatibilitatile.

Citeste mai multe aici: Presedintele CCR Augustin Zegrean, amenintat cu un dosar penal

Ea atrage atentia ca CCR si-ar fi depasit atributiile reintroducand in Codul Penal insulta si calomnia printr-o decizie luata in mai 2013.

„Spui ca trebuie reintroduse (n.r. insulta si calomnia), vezi ca nu le-a reintrodus nimeni si le reintroduci tu. Cum sa reintroduci tu un articol? Cum sa faci lucrul asta? Si-au depasit atributiile!”, a mai spus Cristiana Anghel.

Senatoarea este deranjata si de faptul ca deciziile Curtii nu ar trebui discutate de politicieni pentru ca pot fi considerate ingerinte la inependenta justitiei.

C.A.: „Imi spui mie ca n-am voie sa discut eu deciziile Curtii. Uite aici carte - ‚Analiza Critica a Actelor Curtii Constitutionale’ - cum sa n-am voie sa spun? mai ales in calitate de politician si parlamentar. Decizia nu o mai influentez, a fost luata, nu o mai schimbi. Am voie bineinteles sa vorbesc.

In orice instanta e obligatorie minuta nu si considerentele. Aici (n.r. la CCR) sunt obligatorii si considerentele, dar numai cand vrei tu, cand nu - nu. Le schimbi si le modifici de la un an la altul. Pai pana cand? Imi spui de practica judiciara a Curtii Constitutionale si imi spui ca ai dreptul sa te sucesti si sa te schimbi. Cum sa ai voie sa faci lucrurile acestea?

Avem profesori universitari in CCR, doctori in drept, aia nu sunt sefi! si sunt si de o clara moralitate. Si noi il lasam pe Zegrean? Pana cand?”

Reporter: Ce ati vrea sa schimbati concret?

C.A: In momentul in care esti numit politic, de obicei ce se intampla? (...) Se iau hotararile cam cum e puterea. Pai daca ar trebui sa decida toti - cum e in CSAT - ar trebui sa stea acolo sa se bata sa se certe pana ajung la un punct comun si sa iasa cu ala. In prima faza m-am gandit sa fie 9 din 9 voturi (n.r. unanimitate pentru deciziile CCR). Asta inseamna ca le blochez activitatea.

Reporter: Nu poate fi specificat si un termen in timp pentru luarea unei decizii?

C.A.: Nu le poti da un termen. Nici nu noi (n.r. parlamentarii) nu avem un termen. De exemplu acum e toata lumea inebunita cu Sova. Da, CCR a zis ca trebuie facut un lucru, desi si-a depsit si aici atributiile, dar CCR nu ma poate obliga sa fac azi, maine poimaine. Eu pot sa aman la calendrele grecesti.

Infiintarea Curtii Constitutionale a fost cu mult cantec si s-a infiintat foarte greu (n.r. a precizat amintind de cartea lui Antonie Iogovan). Erau parlamentari si parlamentari cu greutate care au spus foarte clar ca aceasta Curte Constitutionala va deveni un monstru care va maca democratia. Asa am ajuns dupa 25 de ani.

Pe mine nu ma intereseaza sa se ia o decizie in functie de cine e la putere, ci in functie de ce scrie in Constitutie. (...) Singura mea aparare e o lege dreapta si corecta, si pentru mine si pentru toti. Cati inteleg lucrul acesta?

******

Reprosuri la adresa presedintelui Klaus Iohannis.

C.A.: Presedintele face ce vrea el. Macar Basescu n-a inceput din primele luni sa incalce Constitutia la modul asta.

Unde considerati ca a incalcat Constitutia?

C.A.: Inclusiv atunci cand iesi si spui ‚Eu nu sunt de acord, eu nu accept’. Cine esti tu sa nu accepti? Daca iti vine o lege de la Parlament, cine esti tu sa nu o accepti?

Reporter: Are dreptul sa o trimita la reexaminare ...

C.A: Atat, dar s-a pronuntat inclusiv pe faptul ca nu va promulga niciodata o lege de modificare a Codului Penal. Cine esti tu sa spui lucrul asta? Ai dreptul sa o intorci, sa o ataci la CCR, si pe urma URA! Trebuie sa o promulgi, ca asta e obligatia ta. Cine esti tu sa imi spui mie - Parlament, nu Cristiana Anghel - cine esti sa imi spui ca tu nu accepti?

Dar ce? Eu accept sa te imbraci cu costume de 1.700 de euro, in contextul in care tu ai 1.700 de euro salariul? Dar ce, eu accept sa iti faci concediul in insulele Madeira si sa spui ‚Am facut pe banii mei’, dar SPP-ul pe banii cui a fost? (...) De unde ai bani, ca eu n-am. Eu n-am iesit o data in strainatate.

Deci isi depaseste atributiile cu mult si asta o face in primele luni de zile. (...) Are impresia ca daca are 70% (n.r. incredere) .... sa te fereasca Dumnezeu sa superi populatia. (...) Uite cat de mare era Basescu. Si ce a ajuns acum? Carpa de sters a unora si a altora.

*******

Cazul Rarincea si sefa ICCJ

Senatoarea Cristiana Anghel o critica si pe Livia Stanciu, sefa ICCJ pentru situatia in care a pus-o pe Mariana Rarincea si se solidarizeza cu Calin Popescu Tariceanu. In plus ea a dezvaluit ca toti cei de la putere sustin demersul lui Tariceanu.

C.A.: Aici vorbim de faptul ca doamna aceasta (n.r. Livia Stanciu) avea foarte clar perceptia faptului ca doamna aceea (Mariana Rarincea) nu o santaja si isi cerea banii ei. Si din functia ta de sef al ICCJ tu ai incercat sa distrugi un cetatean doar pentru ca ai functia respectiva si pentru ca ai parteneriat cu DNA-ul. Despre asta vorbim. Nu se poate sa mai ramai acolo. Ti-ai asumat riscul acesta? Ai facut acest abuz? Foarte bine - Pleaca acasa!. Eu nu as lasa-o nici judecator. Oricum nu e judecator la baza si e procuror.

******

Lupta cu ANI continua - 'ANI [oate sa stranga judecatori si procurori cu usa', sa le influenteze deciziile

C.A.: Un angajat acum la ANI are salariu cat am eu indemnizatia. E drept si corect asa? Toata lumea zice - ‚ai ceva cu ANI’. Nu, n-am nimic cu ANI, dar in momentul inc are ii dai unui om o putere extraordinar de mare, sigur puterea respectiva il va face sa isi piarda mintile.

La ANI toata lumea trebuie sa dea cu subsemnatul de la presedinte in jos. Are acces la toate bazele de date, are toti judecatorii in mana, toti procurorii in mana. Si multi au probleme si ei, sau posibile probleme si doar trebuie sa stranga un pic usa si te trezesti cu cine stie ce aberatie intr-o hotarare judecatoreasca.

Ai dat prea multa putere unei institutii care este administrativa. Cum sa faca un administrativ lucrul acesta. Fa domnului o sectie la Parchetul de pe langa ICCJ, pune procurori acolo si ei sa aiba acces la toate.

Pe vechiul Cod procurorul nu avea acces la datele tale bancare pana nu incepea urmarirea penala. ANI avea acces desi nu incepuse nimic. ANI facea o scrisorica si banca trebuia sa le trimita totul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.