Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator Marius Dunca: Noua lege a pensiilor reprezintă o victorie pentru toți românii

www.ziuaconstanta.ro
Marius Dunca

Guvernul Ciolacu a aprobat actul normativ privind reforma sistemului de pensii publice din România, care va aduce echitatea între pensionari și va consolida principiul contributivității. Este un proiect realizat împreună cu experții Comisiei Europene și ai Băncii Mondiale care au confirmat că noua lege va aduce stabilitate și creștere sustenabilă pentru pensiile din România. Reforma este la fel de importantă și pentru salariați - răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor.

„În 2024 vor avea loc două majorări ale pensiilor! Este a doua oară când un Guvern condus de Partidul Social Democrat majorează de două ori pensiile în același an. Prima majorare va avea loc la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie așa cum prevede legea și toate pensiile vor crește cu 13,8%.  A doua va fi la 1 septembrie, când cele mai multe dintre pensii vor crește în urma recalculării, pentru asigurarea echității între pensionari.” a declarat senatorul Marius – Dunca, președintele organizației județene Brașov a Partidului Social Democrat.

Legea adoptată de Cabinetul Ciolacu prevede că nu există un procent unic de creștere în urma recalculării. Majorările diferă de la caz la caz și depind de istoricul profesional al fiecărui pensionar și de legislația existentă în momentul ieșirii la pensie. Cu toate acestea, cele mai multe pensii vor crește în urma recalculării. Unele vor crește consistent, dar vor fi pensii care vor crește mai puțin sau se vor menține la același nivel. Creșteri mai mari vor fi la pensiile care au fost dezavantajate de cadrul legal existent la momentul pensionării. Cele avantajate vor crește mai puțin sau se vor menține la același nivel. Totodată vor crește mai mult pensiile celor care au avut perioade mai lungi de contributivitate la sistemul de pensii. Pensiile celor cu stagii mai scurte vor crește mai puțin sau se vor menține la același nivel.

„Legea adoptată elimină toate inechitățile din sistemul public de pensii, inechitățile dintre femei și bărbați, precum și inechitățile dintre cei care s-au pensionat în baza unor legi diferite. Este o lege bună, o lege care ia în calcul toate beneficiile salariale pentru care s-au plătit contribuții, inclusiv primele, premiile sau alte beneficii sporadice obținute în perioada de activitate. Nicio pensie nu va scădea în urma recalculării! Se aplică principiul pensiei mai favorabile. Pensiile care deja sunt peste valoarea rezultată din noua formulă se vor menține la același nivel. Noua lege a pensiilor reprezintă o victorie pentru toți românii.” a subliniat senatorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.