Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senator PNL: Tudorel Toader a inventat o procedură de selecție la DNA care nu este legală

PNL

Procedura de selecție a procurorilor pentru șefia DNA a ministrului Justiției, Tudorel Toader, nu este legală, deoarece nu este prevăzută în Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a declarat miercuri senatorul PNL, Iulia Scântei.

„Ministerul Justiției a inventat o procedură de selecție a procurorilor de rang înalt care nu este legală, nefiind prevăzută în Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor și care încalcă deliberat independența justiției lăsând întreaga procedură exclusiv la aprecierea discreționară a unui ministru al justiției numit politic. Pentru a garanta independența justiției inclusiv în privința numirilor procurorilor de rang înalt, Comisia Europeană a menținut în Rapoartele MCV publicate la 25.01.2017 și la 15.11.2017, recomandarea 3.1. constând în “punerea în practică de către România a unui sistem robust și independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare și transparente, dar și pe bază de merit și cu sprijinul Comisiei de la Veneția. Comisia Europeană a solicitat în mod repetat, ca influența politică excesivă să fie eliminată din procesul de numire a procurorilor șefi și să se asigure un sistem de control și echilibru al puterilor în stat chiar dacă decizia finală în privința numirii unui procuror șef ar aparține unei autorități politice (în cazul nostru, Președintelui României care emite decretul de numire)”, a afirmat Iulia Scântei într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Aceasta acuză că Ministerul Justiţiei a pus "sub talpă politică" procedura de selecţie a candidatului pentru conducerea DNA, interviul fiind susţinut doar în faţa ministului Tudorel Toader împreună cu cei patru secretari de stat, care vor avea rol decorativ.

"Prin modul în care a modificat “Standardele de organizare și desfășurare a selecției procurorilor“, ministrul justiției a pus însă sub talpă politică întregul proces de selecție. Proba interviului în urma căruia va fi selectat un candidat pentru conducerea DNA nu respectă recomandarile din rapoartele MCV și nici standardele europene statuate de Comisia de la Veneția în procesul numirilor procurorilor de rang înalt. Interviul va fi susținut doar în fața ministrului Tudorel Toader, care va fi „sprijinit” de secretarii de stat din minister. Se impune însă o precizare : dintre cei patru secretari de stat în funcție la Ministerul Justiției, niciunul nu este procuror (ori fost procuror) ori psiholog, niciunul nu are expertiză în managementul unui parchet, prin urmare rolul lor la interviu este unul pur decorativ, iar recomandările lor nu au nicio valoare în adoptarea deciziei, tot ceea ce contează este puterea discreționară de apreciere a ministrului justiției", a completat Scântei.

Ea a amintit de felul în care s-a desfășurat procedura de selecţie a procurorilor şefi pentru Parchetul General şi DNA în anul 2012, în perioada când ministru al Justiției era Mona Pivniceru. Atunci o comisie formată dintr-un psiholog și trei procurori a fost realizată evaluarea şi selecţia candidaţilor.

"La precedenta selecție de procurori șefi pentru Parchetul General și pentru DNA, derulată în septembrie 2012, ministrul justiției de atunci, Mona Pivniceru a realizat evaluarea și selecția candidaților împreună cu o comisie ministerială formată dintr-un psiholog și trei procurori( un procuror al PÎCCJ, un procuror al DNA și un procuror specialist în management judiciar, toți formatori ai Institutului Naţional al Magistraturii). Azi, la Ministerul Justiției, cei patru candidați înscriși pentru conducerea DNA vor fi evaluați în proba interviului și unul dintre ei va fi selectat de către un singur om, de un ministru al justiției cu o agendă politică obscură și neasumată, care se consideră astfel competent să evalueze pe viitorul procuror șef DNA sub toate aspectele, inclusiv psihologic!", a adăugat Iulia Scântei.

Ea precizează că "rolul Președintelui României nu poate fi unul decorativ atunci când va primi propunerea de numire a viitorului procuror -șef al DNA, iar dacă “candidatul” ministrului va primi un aviz profesional negativ din partea CSM, Președintele are dreptul de a refuza propunerea de numire. Președintele trebuie să își îndeplinească rolul de mediator între puterile statului, putând apela, în tăcerea legii, și la o comisie prezidențială de evaluare a propunerii de candidat pentru conducerea DNA transmise de ministrul justiție", potrivit sursei citate.

Cei patru candidați pentru funcția de procuror-șef al DNA susțin, joi, interviurile cu ministrul Justiției, Tudorel Toader. Procurorii Florentina Mirică, Cristian Lazăr, Marius Iacob şi Elena Grecu sunt cei care s-au înscris în această cursă. Interviul candidaţilor declaraţi admişi cu privire la îndeplinirea condiţiilor legale de participare la selecţie a început joi, de la ora 09.00, la sediul Ministerului Justiţiei, potrivit instituţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.