Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorii depun jurământul de credinţă miercuri

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam silueta senator primire

Senatorii nou aleşi se reunesc miercuri, la ora 9,00, în şedinţă de plen pentru a adopta raportul Comisiei de validare a mandatelor de parlamentari şi pentru a depune apoi jurământul. Senatul este legal constituit după validarea mandatelor a trei pătrimi din numărul total de senatori. Validarea mandatului presupune confirmarea alegerii senatorului, precum şi depunerea jurământului de către acesta. Refuzul de a depune jurământul atrage după sine pierderea calităţii de senator.

Ulterior, senatorii se constituie în grupuri parlamentare (un grup fiind format din cel puţin şapte senatori aleşi pe listele aceluiaşi partid sau alianţe politice) şi prezintă plenului conducerea aleasă. Pentru prima sesiune ordinară a legislaturii 2016-2020, liderul grupului PSD este Şerban Nicolae, la PNL - Mario Oprea, USR - Cristian Ghica, ALDE - Viorel Ilie, UDMR - Attila Cseke, iar grupul senatorial al PMP este condus de către Dorin Bădulescu.

De asemenea, este ales preşedintele Senatului (prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupurilor senatoriale, numele candidaţilor propuşi de către acestea), precum şi ceilalţi membri ai Biroului permanent - patru vicepreşedinţi, patru secretari şi patru chestori. Apartenenţa politică a membrilor Biroului permanent trebuie să reflecte configuraţia politică rezultată în urma alegerilor din 11 decembrie. Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului este ales (cu votul majorităţii senatorilor prezenţi) pe întreaga durată a mandatului de patru ani, în timp ce ceilalţi membri ai Biroului permanent sunt validaţi la începutul fiecărei sesiuni ordinare, conform Agerpres.

Legislatura 2016-2020 începe la Senat cu un număr de 136 de senatori. Cele mai multe mandate revin PSD - 67, urmat de PNL - 30 de mandate, USR - 13, UDMR şi ALDE câte nouă mandate, iar PMP - opt mandate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.