Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorii jurişti nu-l vor pe Avram Iancu 'martir şi erou al naţiunii române'

avram iancu

Senatorii Comisiei de cultură au aprobat marţi, în unanimitate, cererea de reexaminare a preşedintelui prin care se cerea respingerea propunerii legislative pentru conferirea titlului onorific de "Martir şi Erou al Naţiunii Române" lui Avram Iancu, pentru viaţa închinată şi jertfită spre propăşirea neamului românesc.

Actul normativ a mai fost respins de senatorii comisiei, dar a fost aprobat în luna februarie de Parlament.

Vezi şi: Klaus Iohannis cere reexaminarea legii prin care era cinstit Avram Iancu

Senatorii au apreciat că Avram Iancu este un simbol al naţiunii române, dar aprobarea unei astfel de propuneri ar crea un precedent pentru eroii neamului, care nu au nevoie de titluri acordate de parlamentari, ei fiind în istorie şi în conştiinţa poporului prin faptele lor.

În opinia senatoarei PSD Gabriela Creţu, ar fi trebuit modificată legea decoraţiilor, întrucât din punctul de vedere procedural legea nu corespunde. "Iar, din punct de vedere al conţinutului, nu cred că simbolurilor, legendelor, miturilor naţionale trebuie să le acordăm decoraţii pentru le recunoaşte. Asta ţine de formarea conştiinţei naţionale, de educaţie", a argumentat social-democrata.

Senatorul PNL Marius Paşcan, vicepreşedinte al comisiei, a precizat că îşi menţine punctul de vedere privind respingerea proiectului de lege, în sensul că nu consideră firesc ca parlamentarii să fie cei care stabilesc prin lege eroii acestui neam. "Erou al neamului te face conştiinţa naţională, conştiinţa acestui popor şi te impui prin existenţa ta. Ar însemna, acceptând acest precedent, ca toate marile personalităţi care şi-au adus contribuţia în mod semnificativ la evoluţia acestui neam, automat, pentru a nu le pune într-o situaţie de inferioritate, să le numim eroi", a motivat Paşcan, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Antonescu, reactie la respingerea legii sale de catre Iohannis

Preşedintele Comisiei de cultură, Georgică Severin, s-a arătat de acord cu argumentele aduse de colegii săi. "Nu avem noi calitatea să stabilim care sunt eroii neamului românesc. Dacă vreţi, putem să pornim de la necunoscutul Dromichete, până la cei căzuţi, să spunem, la Revoluţie. Eroii îi stabileşte conştiinţa naţională, modul cum sunt percepuţi de cetăţeni, faptele lor, meritele pe care le-au avut şi nu putem stabili noi prin Parlament că sunt eroi ai neamului unii sau alţii. (...) Nu trebuie să ne arogăm drepturi pe care nu le avem. Una e să vorbim de un sistem oficial de decoraţii, titluri, care este reglementat, şi alta este să ne jucăm cu istoria neamului. Dacă vom crea acest precedent, în următorul an, doi, fiecare va căuta în zona lui eroul local ca să vină să propună să devină erou naţional", a subliniat senatorul PSD.

În opinia senatorului PNL Tudor Barbu, iniţiatorii au gândit corect, pentru că Avram Iancu este un simbol. "Părerea mea este că trebuie susţinută cererea de reexaminare, dar noi, într-un viitor nu prea îndepărtat, să luam în calcul instituţionalizarea unui astfel de titlu", a spus Barbu.

Prin cererea de reexaminare, preşedintele Klaus Iohannis a solicitat respingerea propunerii legislative iniţiată de senatorii PNL Crin Antonescu şi Teodor Atanasiu, apreciind în principal că recunoştinţa şi respectul pe care le impune o personalitate de amplitudinea celei a lui Avram Iancu nu pot fi convertite juridic şi cu atât mai puţin politic, în argumente de natură să impună şi să justifice instituirea unui regim juridic "intuitu personae", consacrat prin lege, întrucât într-o asemenea situaţie, legea şi-ar pierde raţiunea, "ea fiind concepută nu pentru a fi aplicată unui număr determinant de cazuri concrete, în funcţia de încadrarea lor în ipoteza normei, ci de plano, într-un singur caz prestabilit fără echivoc".

"O reglementare în scopul cinstirii memoriei şi în semn de gratitudine pentru cei care au contribuit la afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale poate fi însă adoptată de Parlament, însă aceasta impune o abordare diferită sub aspect tehnico-legislativ, care să aibă în vedere însă rolul Parlamentului în ansamblul autorităţilor publice, dar şi locul legii ca act al Parlamentului în sistemul juridic român", se mai arată în documentul trimis conducerii Senatului la 18 martie.

Vezi şi: Klaus Iohannis, noi precizări în scandalul Avram Iancu

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.