Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ALERTĂ - Senatorii PSD-ALDE i-au trântit lui Florin Iordache proiectul despre CCR / Șerban Nicolae a acuzat că nu a mers sistemul de vot - UPDATE

breaking news stiripesurse.ro

Proiectul de lege depus de Florin Iordache în Parlament, care prevede că Hotărârile Camerei Deputaților și cele ale Senatului, dar și cele ale celor două camere reunite, pot fi atacate la CCR doar în decurs de 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial, nu a întrunit, marți, numărul necesar de voturi în Senat.

PSD-ALDE au reușit să adune doar 66 de voturi pentru, insuficiente pentru adoptarea legii organice.

În acest context, președintele de ședință, Claudiu Manda, a anunțat că legea a fost respinsă, Senatul fiind for decizional în acest caz.

Imediat după vot, liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae a cerut o pauză de 5 minute.

UPDATE - După pauză, Șerban Nicolae a spus că mai mulți senatori PSD s-au plâns că au votat dar că nu s-a înregistrat votul. Pentru că nu mai era cvorum de lucru, ședința s-a închis și problema va fi rediscutată în următoarea ședință de plen a Senatului.

CE SPUNE PROIECTUL:

  • Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi a ordonanţelor Guvernului.
  • Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I.
  • Decizia se pronunţă cu votul majorităţii judecătorilor Curţii şi se aduce la cunoştinţa Camerei al cărei regulament sau hotărâre au fost dezbătute.
  • Dacă prin decizie se constată neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale regulamentului sau hotărârii criticate, Camera sesizată va reexamina, în termen de 45 de zile, aceste dispoziţii, pentru punerea lor de acord cu prevederile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile din regulament sau hotărâre declarate neconstituţionale sunt suspendate. La expirarea termenului de 45 de zile, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.