Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr: 'După eșecul campaniei de vaccinare, guvernul nu este interesat ca noul an școlar să înceapă în condiții bune!'

Angel TÎLVĂR

 

În timp ce experții anunță iminența valului patru al pandemiei, după o campanie de vaccinare eșuată, dar “pregătită” prin achiziționarea a 56 de milioane de doze de vaccin, “coaliția dezastrului“ se află în plin război intern. PNL împotriva PNL, USR împotriva PLUS, PNL împotriva USR. Miza fiind acapararea puterii în partid sau participarea la guvernare făcând politică de opoziție.

De la amenințări cu remanieri, la șantaj cu ieșirea de la guvernare, de la competiția fără scrupule pentru cine pe cine și cum umilește mai rău în propriul partid, la cine aruncă cu pietre mai colțuroase în partidul/partidele de coaliție, energia guvernării este consumată pe orice altceva, mai puțin pentru gestionarea problemelor țării.

Începerea anului școlar este, în fiecare toamnă, unul dintre evenimentele importante în toată țara și este normal să fie așa. Totodată, este normal ca, pe timpul verii, guvernul să se preocupe de începerea în bune condiții a anului școlar, asta chiar dacă “România Educată” a primit critici dure din partea dreaptă a spectrului politic, critici din care guvernul de dreapta ar trebui să învețe. Sistemul de educație nu este unul care să nu merite atenția guvernanților, chiar și în rarele momente când aceștia iau o pauză de la campaniile pentru alegerile interne sau de la acțiunile de discreditare reciprocă.

În septembrie 2021, în peste 6.000 de unități școlare, aproximativ 3 milioane de elevi și 200 de mii de profesori vor începe activitățile educaționale. Cifrele vorbesc de la sine despre importanța domeniului. Așa că este normal să apară o serie de întrebări la care guvernanții ar trebui, deja, să aibă răspunsuri.

Este pregătită rețeaua de unități de învățământ să primească elevii în noul an școlar? După bâlbâielile și mesajele contradictorii din timpul și după scăderea în intensitate a pandemiei, românii ar crede că, mai curând, nu.

Se face sau s-a făcut ceva pentru creșterea asistenței medicale pentru elevi?

Cabinetele medicale școlare, personalul medical de specialitate, există în număr suficient? Nimeni nu spune nimic despre asta.

În cazul, pe care nu ni-l dorim, dar pe care orice guvern responsabil trebuie să-l aibă în vedere, în care valul pandemic anunțat de specialiști va necesita și învățământ on-line (acolo unde, și dacă este cazul), există scenarii și proceduri care să fie activate? Dacă da, cetățenii au dreptul să fie informați din timp și cât se poate de clar.

Transportul școlar și-a găsit organizarea de care are nevoie? Condițiile de studiu la școală sunt pe măsura așteptării elevilor și părinților?

Răspunsurile la aceste întrebări cred că interesează românii mai mult decât câte filiale PNL îl susțin pe domnul Orban și câte îl susțin pe domnul Cîțu, dacă primarul Sectorului 1 are deplina susținere a partidului sau dacă a fost sau nu un “complot” atunci când a fost ridiculizat președintele Camerei Deputaților.

După eșecul HORECA, PNRR, al agriculturii sau în gestionarea pandemiei de COVID-19, ar fi de neiertat ca să asistăm, în toamnă, la un început de an școlar sub semnul improvizației și al lucrurilor făcute în grabă sau după semnale din presă.

În această perioadă, pe lângă cele 56 de milioane de doze de vaccin, guvernanții care s-au angajat să influențeze în bine destinele noastre, ar putea să se preocupe și de pregătirea cu responsabilitate a începerii noului an școlar, în condițiile promise de ei în campaniile electorale, pentru elevi și profesori, dar și pentru familiile lor, prin implementarea unor mecanisme și proceduri care să garanteze că părinții își pot trimite copiii să studieze în școli sigure. Altfel, tot ce înseamnă sistem de educație va fi din nou bulversat de clasica metodă, omologată de guvernările de dreapta, de a anunța măsuri și restricții de duminică seară pe luni dimineață, fără predictibilitate, după o logică îndoielnică și fără înțelegerea faptului că educația este o prioritate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.