Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr: `Fără creșterea pensiilor riscul de sărăcie crește`

Angel TÎLVĂR

”PSD nu renunță la creșterea pensiilor. Dacă am renunța la asta nu am face decât să fim părtași la menținerea seniorilor noștri în zona sărăciei și a excluziunii sociale. Cifrele publicate de Institutului Național de Statistică au confirmat că puterea de cumpărare înregistrează un declin, generat în bună parte de inflația galopantă și de creșterea uriașă a prețului la energie. Totodată, din cauza blocării ritmului de creștere a pensiilor, 86% dintre pensionari, adică 4,6 milioane de persoane, au un venit de până la 2500 lei/lună, creșterea nefiind doar o necesitate, ci o obligație pentru un stat responsabil. În cazul celor 1,6 milioane de pensionari, care au o pensie de până la 1000 lei/lună, situația este cu adevărat dramatică”, susține senatorul Angel Tîlvăr într-un comunicat remis presei.

”La fel de grav este că România este a doua țară europeană cu cel mai ridicat risc de sărăcie și excluziune socială în rândul seniorilor din Uniunea Europeană, după Bulgaria. În România, 44% dintre persoanele peste 65 de ani trăiau în sărăcie în 2020, media UE fiind de 20%. Nu este vorba doar de a ieși din topul rușinii. Este despre respect pentru oameni, este despre o societate decentă, despre un stat funcțional și despre responsabilitatea politicienilor.

Este adevărat, o creștere a pensiilor de 11% nu este mare, nu acoperă pe de-a-ntregul puterea de cumpărare mutilată de scumpiri, dar modifică parțial această tendință de a avea tot mai mulți seniori în zona sărăciei extreme. Și trebuie acționat cât mai repede. Pentru că furnizorii cer să fie plătite facturile lunar, și nu la primăvară, pentru că pâinea și alte alimente esențiale trebuie să fie pe masa oricui în fiecare zi, nu la următoarea pensie, pentru că medicamentele trebuie cumpărate și administrate când și cum spune medicul, nu când și dacă mai rămâne ceva din pensie după plata căldurii.

Creșterea de 11% a pensiilor propusă de PSD trebuie să se producă și trebuie să fie doar începutul unui șir de măriri prin care statul să le ofere acestor oameni ceea ce este obligat să facă: un trai decent și cât mai puține griji pentru ziua de mâine. Fără creșterea pensiilor riscul de sărăcie crește.”, a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.