Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Angel Tîlvăr: `Invadarea Ucrainei de către Rusia lui Putin a creat o criză umanitară pe termen lung.`

Senatul Romaniei
Angel Tîlvăr

Proliferarea, complexitatea și prelungirea conflictelor contemporane au avut ca rezultat creșterea suferințelor la care a fost expusă populația. După cel de-al Doilea Război Mondial, am asistat la o creștere a conflictelor, de mai mare sau mai mică anvergură, dar cu efecte devastatoare asupra oamenilor.

După o statistică a Băncii Mondiale, în 2016, mai multe țări au fost afectate de conflicte decât în ultimii 30 de ani, iar creșterea numărului de conflicte a fost urmată de creșterea complexității lor. Conflictele au fost urmate de "fragmentarea" beligeranților (la începutul războiului civil din Siria, de exemplu, existau opt grupuri armate, ulterior câteva mii de grupuri deveniseră parte în conflict (Națiunile Unite, 2020). Un alt efect a fost urbanizarea conflictelor, ceea ce a dus la implicarea în confruntări a zonelor dens locuite, cu efecte în consecință.

În acest context, nevoile umanitare globale nu au fost niciodată mai mari ca în perioada actuală.
De aceea, atacarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, a reprezentat începutul unei crizei umanitare cu componente multiple: lipsa de acces la apă curentă, electricitate, servicii sanitare, la care se adaugă accesul dificil sau inexistent la servicii de asistență medicală sau educație.
Situația impredictibilă și periculoasă, imputabilă Rusiei lui Putin, face dificilă sau, după caz, imposibilă intervenția organizațiilor umanitare care să ajute acolo unde este nevoie. În ciuda stabilirii de coridoare umanitare, însoțite de încetări ale focului temporar sau permanent, respectate într-o măsură greu verificabilă, sunt puține motive de optimism în ceea ce privește ajutorul umanitar garantat de legile internaționale.

România a reprezentat și reprezintă un exemplu de abordare eficientă și promptă a situației refugiaților din Ucraina, precum și în ceea ce privește sprijinul pentru Republica Moldova (Conferința Donatorilor din 5 aprilie, coprezidată cu Germania și Franța) care a venit să satisfacă o parte din nevoile Chișinăului: sprijin financiar, asistență umanitară (inclusiv prin relocarea refugiaților în state membre UE). Dar este clar că lipsa de predictibilitate a acțiunilor Rusiei lui Putin, va genera o criză umanitară care va fi de durată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.