Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai explică Ordonanța trenuleț: E misiune dificilă! Refacem puterea de cumpărare

ziare.com
Alfred Laurentiu Mihai

Senatorul PSD Alfred Laurențiu Mihai explixă Ordonanța trenuleț prin care se iau mai multe măsuri pentru contracararea efectelor nocive ale inflației.

"Astăzi este vorba despre ”Ordonanța Trenuleț” – modul prin care, odată cu revenirea PSD la guvernare și asumarea portofoliului ministerului Finanțelor, încercăm refacerea echilibrelor bugetare și a puterii de cumpărare: în folosul tuturor cetățenilor, a celor care și-au pus încrederea în clasa politică și în misiunea acestora de a îi proteja.

Misiunea, în sine, este una dificilă, dacă e să luăm în calcul condițiile economice severe, generate de pandemie și agravate de război dar și de necesitatea asigurării unei puteri de cumpărare sustenabile, în special pentru categoriile vulnerabile de populație.

Pentru întreaga populație a României, considerăm că următoarele prevederi sunt extrem de importante.

Pentru noi sunt la fel de importante, pentru că ne ajută să ne păstrăm promisiunile.

”Ordonanța Trenuleț”, care vizează creșterile de salarii și pensii militare, este una care ne-ar permite să limităm deficitul bugetar creat de guvernările anterioare și să realizăm economii consistente, de aproximativ 18 miliarde de euro, pe întreg anul 2023.

Astfel, această ordonanță:

1) Îngheață sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, la nivelul anului 2022, ceea ce va conduce la o economie de 6,7 miliarde de lei.

2) Îngheață indemnizația de hrană la nivelul din 2022. Se economisesc 0,978 de miliarde lei.

3) NU se mai acordă premii la stat, iar orele suplimentare se compensează exclusiv cu timp liber. Astfel se reduce cu 5,68 miliarde de lei necesarul de finanțare.

4) Îngheață anumite categorii de indemnizații și rente viagere. Costuri vor fi reduse cu 1,96 miliarde de lei.

5) Pentru polițiști, personal militar și din administrație penitenciarelor se mențin anumite categorii de drepturi și NU se mai acordă ajutoate la trecerea în rezervă/pensionare. Se reduce necesarul de finanțare cu 2,5 miliarde de lei.

6) Nu se acordă cupoanele sociale și se prorogă unele prevederi din Legea Educaţiei Naţionale, pentru a scădea cheltuielile cu o sumă consistentă, 72 miliarde lei.

Este una dintre măsurile prin care încercăm să echilibrăm balanța financiară, astfel încât bugetul de stat să nu aibă de suferit și, implicit, nici cetățenii României", scrie senatorul pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.