Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatorul Wiener (USR) cere urgentarea implementării "avertizorului de integritate" în legislaţie

usr

Senatorul USR Arad Adrian Wiener consideră că o măsură eficientă de prevenire a faptelor de corupţie este avertizorul de integritate, care "are nevoie de implementare urgentă în legislaţia şi practica instituţională din România".

Într-un comunicat de presă remis vineri, Wiener precizează că avertizorul de integritate este persoana care semnalizează, de multe ori din interior, situaţiile care afectează funcţionarea înstituţiilor, fie că sunt fapte de corupţie, fie neglijenţă sau alte încălcări ale legii.

"Consecinţele pentru aceşti avertizori sunt acum semnificative, pe măsura pericolului pe care dezvăluirea lor îl provoacă sistemului. Un exemplu de avertizor care trebuie protejat este doamna care a ieşit public şi a demascat infecţiile nosocomiale la care erau expuse victimele de la Colectiv şi faptul că ei sunt condamnaţi la moarte dacă rămân în ţară. Ştim acum că acest gest, contrar poziţiei oficiale a autorităţilor, a salvat cu siguranţă vieţi", afirmă senatorul USR.

Citește și: Budăi, acuze dure către PNL: 'A costat un miliard de euro intervenţia BNR pentru a ţine cursul valutar sub 5 lei'

Adrian Wiener arată că persoanele care atrag atenţia asupra unor probleme nu numai că nu sunt recompensate acum, dar sunt blamate şi combătute "de cei care au interesul ca lucrurile să nu se schimbe".

"Aceste persoane sunt supuse unor presiuni imense, care iau forma concedierilor, a retrogradărilor în funcţie şi a altor tipuri de represalii", mai afirmă senatorul.

Reprezentantul USR mai arată că, în contextul în care Consiliul UE a adoptat în mod formal norme privind protecţia avertizorilor de integritate, iar statele membre vor avea doi ani la dispoziţie pentru a le transpune în dreptul lor naţional, este "o prioritate instituirea unor măsuri urgente în domeniu, care să ofere un nivel ridicat de protecţie a avertizorilor împotriva represaliilor".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.