Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Senatul a adoptat ordonanţa prin care Guvernul poate desfăşura campanii de informare publică pe toate tipurile de canale media

senat plen

Senatul a adoptat, miercuri, OUG 63/2020 prin care Guvernul desfăşoară, contra cost, în condiţiile situaţiei epidemiologice actuale, campanii de informare pe toate tipurile de canale media - tv, radio, print, online, afişaj stradal.

Campaniile se desfăşoară începând din 15 mai, pe o perioadă de patru luni, potrivit agerpres.ro.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

"Guvernul difuzează contra cost, prin intermediul serviciilor de programe de televiziune şi radiodifuziune, al ziarelor tipărite, revistelor, publicaţiilor periodice, al furnizorilor de servicii media online şi furnizorilor de publicitate, amplasate în localităţi înregistrate în România, campanii de informare publică privind măsurile de prevenire şi limitare a răspândirii a noului coronavirus, precum şi campanii de informare publică privind modul de reluare a activităţilor economice şi sociale după încetarea stării de urgenţă", se arată în OUG 63/2020.

Senatorul PNL Alina Gorghiu consideră că actul normativ este bine venit, motivând că, prin aceste campanii, oamenii primesc "informaţii corecte despre regulile de protecţie sanitară şi măsuri necesare pentru reluarea activităţilor în domeniul social şi economic".

"Se alocă peste 200 de milioane de lei de către Guvern pentru derularea acestei campanii (...). De la Guvern s-a comunicat că s-au înregistrat aproximativ 1.000 de cereri, companii, firme din mass-media, care să participe la aceste campanii de informare (...) Este şi un mijloc important de sprijinire a lor. Este un mijloc ca presa să treacă peste această perioadă grea (...) Guvernul a identificat soluţia de a oferi sprijin acum, înainte de a fi prea târziu, pentru un domeniu esenţial pentru democraţia din România", a spus Gorghiu la dezbaterea ordonanţei.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

Senatorul USR Mihai Goţiu a arătat că trebuie făcută "o distincţie clară între susţinerea independenţei presei şi cumpărarea bunăvoinţei presei prin intermediul banilor publici".

"Pentru campaniile de informare a unor informaţii de interes public avem legislaţie legată de promovarea lor în audiovizual. Pentru presa scrisă tipărită şi online se pot organiza licitaţii pe baza unor auditări cât mai puţin contestabile cu privire atât la numărul cititorilor, cât şi la profilul acestora. Pentru orice alt tip de promovare de informaţie există posibilitatea organizării de licitaţii publice transparente (...). Cât timp aceste principii sunt eludate, presa nu este ajutată, ci, dimpotrivă, subordonată", a explicat Goţiu, precizând că senatorii USR nu pot susţine ordonanţa.

Şedinţa plenului Senatului de miercuri s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, de 15 parlamentari, majoritatea lucrând de la distanţă.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis

OUG 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.