DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Senatul a adoptat tacit majorarea pedepselor pentru contrafacerea şi falsificarea produselor

Inquam Photos / George Calin
Senatul Romaniei

Propunerea legislativă care vizează majorarea pedepselor pentru falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, precum şi pentru comercializarea de produse alterate, a fost adoptată, luni, tacit de către Senat. Propunerea pentru modificarea şi completarea Codului Penal a fost iniţiată de către deputatul PSD Iulian Iancu, împreună cu un grup de parlamentari social democraţi. Iniţiativa nu este susţinută de Guvern şi a primit un aviz negativ din partea Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

"Contrafacerea şi falsificarea sunt fenomene cunoscute, de neacceptat când produc consecinţe grave asupra vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor. Sunt însă greu de evaluat şi este posibil ca unele dintre ele să poată fi sesizate prea târziu pentru a le putea contracara vătămările. În mod cert, însă, contrafacerile şi falsificările produselor aduc câştiguri mari celor care le iniţiază, le importă sau le comercializează. Ordonanţa 21/1992 privind protecţia consumatorilor califică producerea, importul şi comercializarea produselor falsificate sau contrafăcute drept contravenţii, iar sancţiunea lor, în cazul în care nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale să fie considerate infracţiuni, este amenda contravenţioanlă, care nu-i afectează pe făptuitori", se arată în expunerea de motive, conform Agerpres.

Iniţiatorul menţionează că alimente din diverse categorii, precum carne, lactate, miere, cereale, pâine şi băuturi pot fi "falsificate şi contrafăcute", iar "în goana după profit, unii producători eludează normele de calitate şi înşeală consumatorii cu ingredientele lor nocive". Iniţiativa legislativă propune completarea şi modificarea unor reglementări din Codul Penal, care se adaugă reglementărilor din OUG nr. 18/2016 de modificare şi completare a Codului Penal, Codului de procedură penală şi art. 31 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judecătorească. Astfel:

- pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă se propune pedeapsă cu închisoarea de la un an la cinci ani sau cu amendă (faţă de pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani sau cu amendă, în prezent)

- pentru zădărnicirea combaterii bolilor se propune pedeapsă cu închisoarea de la nouă luni la trei ani sau cu amendă (faţă de pedeapsă cu închisoarea la o lună la şase luni sau cu amendă, în prezent)

- pentru infectarea apei se propune majorarea pedepsei cu închisoare de la un an şi şase luni până la şapte ani (faţă de pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani, în prezent);

- pentru falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse, se propune înlocuirea pedepsei de închisoare de la trei luni la trei ani, cu pedeapsă de un an la opt ani;

- pentru comercializarea de produse alterate, dacă acest lucru are ca rezultat îmbolnăvirea unei persoane, se propune pedeapsă cu închisoarea de la doi la opt ani (faţă de pedeapsă cu închisoarea de la şase luni la trei ani, în prezent). În cazul în care produsele alterate duc la decesul unei persoane, se propune majorarea pedepsei cu închisoarea la 5-15 ani, faţă de 1-5 ani, în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.